Oponašanjem leta kolibrića do novih vjetroturbina

Nova vrsta vjetroturbine iz Tunisa pokrenula je revolucionarni proboj u području mehanike i obnovljivih izvora energije.

Prema navodima tvrtke Tyer Wind, proizvođača ove nove vrste vjetrotubine, znanost je donedavno bila ograničena u pogledu primjene saznanja o životinjskom i ljudskom kretanju na strojeve. U svijetu energije vjetra to je značilo da su do sada turbine bile vrlo ograničene, jednostavne i neučinkovite.

No, korištenjem Aouinian 3D kinetičke tehnologije koju su razvili u tvrtki Tyer Wind, sada smo u mogućnosti imati jedinstvene vjetroturbine koje su napravljene po uzoru na kretanja kolibrića.

Repliciranjem načina kretanja kolibrića, turbine se kreću u obliku broja 8, a dvije okomite osi krila izrađene od karbonskih vlakana pretvaraju kinetičku u električnu energiju.

Hassine Labaide, partner i suosnivač tvrtke Tyer Wind, izjavio je kako se radi o prvoj primjeni mehaničkog uređaja koji uspješno oponaša kretanje kolibrića te kako se uređaj već uspješno testira u Tunisu. Iz tvrtke najavljuju kako su inicijalni testovi pokazali da je učinkovitost, aerodinamičnost i otpornost materijala na zavidnoj razini te kako će konkretnije podatke iznijeti nakon prve serije testova.

Iz Tyer Winda napominju kako Aouinian 3D kinetička tehnologija ima i drugi niz primjena uključujući vanjske motore s unutarnjim izgaranjem, motore s unutarnjim izgaranjem, pumpe te brodske pogonske sustave.

Preuzeto s portala croenergo.eu.