OIE jeftiniji od svih fosilnih goriva u roku od 10 godina

Obnovljivi izvori energije će unutar jednog desetljeća na razini cijelog svijeta biti jeftiniji od fosilnih goriva. Takvo je mišljenje velikog broja stručnjaka iz energetskog sektora, navodi REN21 (Mreža za politiku obnovljivih izvora energije za 21. stoljeće), tijelo UN-ovog Programa za okoliš (UNEP).

REN21 je saslušao 114 stručnjaka koji su u sklopu 12 debata raspravljali o budućnosti obnovljivih izvora energije. Gotovo 70% njih vjeruje kako će troškovi čistih izvora energije nastaviti padati te nadmašiti praktičnost svih oblika fosilnih goriva u roku od deset godina.

Energija vjetra i fotonapon su u industrijaliziranim zemljama OECD-a već sada konkurentni, a zemlje poput Kine i Danske pokazuju kako BDP može rasti i bez povećanja potrošnje energije.

Više od 70% stručnjaka vjeruje da je cilj globalnog prijelaza na 100% obnovljive izvore izvediv. Isti stručnjaci su pak u nekim elementima skeptični te vjeruju kako se u nekim regijama neće doći do tog cilja niti 2050. godine, s obzirom na pritisak sa strane tradicionalnih energetskih izvora. Ove regije su Afrika, SAD i Japan.

Preuzeto s portala croenergo.eu.