Održano Vijeće za promet, telekomunikacije i energetiku

U Bruxellesu je 4. ožujka 2019. godine održan redovni formalni sastanak Vijeća EU ministara energetike (TTE Energy) na kojemu je sudjelovao ministar zaštite okoliša i energetike dr. sc. Tomislav Ćorić.

Ministri su raspravljali o dugoročnoj EU strategiji za klimatski neutralno gospodarstvo, čiju je viziju Europska komisija predstavila u studenom 2018. godine komunikacijom pod nazivom “Čist planet za sve: Europska dugoročna strateška vizija za prosperitetno, moderno, konkurentno i klimatski neutralno gospodarstvo”, a s ciljem ispunjavanja obveza iz Pariškog sporazuma.
Ministar Ćorić je izrazio punu podršku ciljevima Energetske unije kao i posvećenost Republike Hrvatske ispunjenju obveza preuzetih Pariškim sporazumom uz osiguravanje dostupne, povoljne i čiste energije svim građanima Europske unije. Istaknuo je pritom kako je za pravednu tranziciju i prelazak u čiste energetske sustave potrebno uvažiti sve potencijalne specifičnosti pojedinih regija te voditi računa da ta tranzicija ne predstavlja dodatno ekonomsko opterećenje za države članice.

Vijeće je usvojilo i opći pristup za Uredbu o označivanju guma. Poboljšanjem označivanja guma potrošači dobivaju više informacija o učinkovitosti potrošnje goriva, sigurnosti i buci, što im omogućuje točne, relevantne i usporedive informacije o navedenim aspektima pri kupnji guma. Time se poboljšava učinkovitost sustava označivanja guma i osiguravaju se čišća, sigurnija i tiša vozila te se povećava doprinos dekarbonizaciji u sektoru cestovnog prometa.

Tekst članaka preuzet s portala www.energetika-net.com.