Održana Međunarodna konferencija “Energetska učinkovitost u zgradarstvu – za bolje sutra”

U Zagrebu je 26. i 27. rujna 2018. godine održana dvodnevna stručna međunarodna konferencija “Energetska učinkovitost u zgradarstvu – za bolje sutra” na kojoj je niz zemalja predstavilo različite primjere dobre prakse u energetskoj učinkovitosti za sektor zgradarstva.

Konferencija je okupila više od 200 sudionika, a organizator konferencije bilo je Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja u sklopu ovogodišnjeg predsjedanja Republike Hrvatske Srednjoeuropskom inicijativom – SEI  (Central European Initiative – CEI). Prioriteti hrvatskog predsjedanja usmjereni su na proširenje EU, te na prijenos znanja i iskustava iz (pred)pristupnog procesa, gospodarsku suradnju, suradnju na području kulture, izazove migracija, intenziviranje suradnje SEI-a s drugim regionalnim i međunarodnim organizacijama te nastavak parlamentarne suradnje.

Konferencija je okupila i ekspert govornike s područja SEI-a i one van SEI-a koji su predstavljali zakonodavstvo i strateške dokumente o energetskoj učinkovitosti i energetskoj obnovi zgrada, dijelili iskustava u korištenju ESI fondova za financiranje energetske obnove zgrada i promicanje korištenja obnovljivih izvora energije, prezentirali koncept zgrada gotovo nulte energije (nZEB) kao i informacijski sustav za praćenje i analizu potrošnje energije u zgradama javnog sektora, sustav za energetsko certificiranje zgrada te sustav za mjerenje i verifikaciju ušteda (SMIV).

Svoja iskustva i primjere dobre prakse, sudionicima konferencije predstavljali su i stručnjaci iz Njemačke, Belgije, Austrije, Češke, Ukrajine, Nizozemske, Poljske, Italije, Slovačke, Litve, Mađarske, Rumunjske, Srbije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

U četvrtak se u sklopu održavanja konferencije  u Hotelu Westin održao i prateći događaj pod nazivom “Prvi otvoreni dijalog partnera” na kojem je bila potpisana “Povelja o suradnji u cilju dekarbonizacije zgrada do 2050. godine”. Povelju je potpisala prva grupa partnera: Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Hrvatska udruga proizvođača toplinsko fasadnih sustava, Hrvatski savjet za zelenu gradnju i Klaster nZEB.

Tema ovog pratećeg događaja bila je implementacija standarda zgrade gotovo nulte energije i nacionalne Dugoročne strategije energetske obnove zgrada do 2050. Cilj je bio zajedničkim dijalogom potaknuti uspješnu implementaciju standarda zgrada gotovo nulte energije te provedbu nacionalne dugoročne strategije energetske obnove zgrada kako bi se poduprla transformacija postojećeg fonda zgrada u energetski visokoučinkovit i dekarboniziran fond zgrada do 2050. godine.

Dijalogu su prisustvovali predstavnici državne uprave i jedinica lokalne samouprave, akademske zajednice i stručne javnosti, građevinskog i energetskog sektora te pratećih industrija.

Preuzeto sa službenih stranica Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja.