Održan Međunarodni kongres “Energija i okoliš” 2014. u Opatiji

Međunarodni kongres Energija i okoliš 2014 bio je 24. po redu znanstveni skup koji se od 21. do 24. listopada 2014. godine održao u Opatiji. Glavno tematsko područje kongresa bilo je učinkovito korištenje energije uz minimalne utjecaje na okoliš.

Kongres je obrađivao prioritetne teme značajne za održivi energetski razvoj zemalja Europe i čitavoga svijeta. Isti se odvijao kroz plenarna predavanja, tehničke i poster sekcije te putem tematskih okruglih stolova.

Uz službeni dio programa Kongresa bili su organizirani i stručni te turistički obilasci. Za vrijeme održavanja Kongresa također je bila organizirana prigodna tehnička izložba.

DSC_1089_webU četvrtak, 23.10., u sklopu tehničke sekcije kongresa, direktor Međimurske energetske agencije, g. Mario Klobučarić, održao je predavanje i prezentaciju pod nazivom Inovativna geotermalna elektrana u Međimurju u kojoj je predstavio projekt tvrtke AAT Geothermae. Ta će tvrtka kod Draškovca graditi već spomenutu elektranu uz pomoć nepovratnih sredstava dobivenih putem programa Europske komisije NER300. Kod prijave projekta elektrane na navedeni program veliku pomoć pružila je i Međimurska energetska agencija.

Stalni porast potrošnje energije usprkos njenim ograničenim izvorima, uz sve veću prijetnju za okoliš, glavni su izazovi 21. stoljeća koji nude brojne znanstvene izazove. Energetska učinkovitost, „zelena“ energija i „čista“ tehnologija globalne su teme za istraživanja kao i trajni zadaci za inženjere i znanstvenike. Napredne energetske tehnologije u funkciji korištenja konvencionalnih i obnovljivih oblika energije moraju se kontinuirano razvijati, što zahtijeva velike napore istraživača i financijska ulaganja.

Iako se primjena sunčeve energije stalno povećava, s postojećim stanjem ne možemo biti zadovoljni jer su potencijalne mogućnosti još uvijek znatno veće. Nove mogućnosti su pred stručnjacima i znanstvenicima na tom području i od njih se očekuju optimalna rješenja. Ovaj Kongres pružio je mogućnost prezentacije rezultata najnovijih istraživanja te različitih primjera i praktičnih iskustava.