Od idućeg tjedna se nastavlja sufinanciranje energetske obnove višestambenih zgrada

Jučer je i službeno najavljen nastavak sufinanciranja energetske obnove višestambenih zgrada i to isključivo iz EU izvora. Objava poziva na dostavu ponuda je planirana za 17. listopada, a poziv će biti otvoren 90 dana. Potencijalnim prijaviteljima će na raspolaganju biti 152 milijuna kuna i sufinanciranje radova obnove do 60 posto, neovisno o lokaciji.

U Ministarstvu graditeljstva i prostornoga uređenja danas je i službeno najavljen nastavak sufinanciranja energetske obnove višestambenih zgrada. Kao što Program Vlade iz 2014. i predviđa, sredstva se od 2016. počinju povlačiti iz Europskog fonda, u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, zbog čega je nužna prilagodba uvjeta sufinanciranja. U prvom pozivu, koji će biti objavljen 17. listopada i otvoren 90 dana, na raspolaganju će biti 152 milijuna kuna. Inače, Hrvatskoj je do 2020. ukupno za potrebe energetske obnove višestambenih zgrada na raspolaganju oko 70 milijuna eura.

Uvjet za prijavu je 50 postotna ušteda energije za grijanje/hlađenje na godišnjoj razini. Najniži iznos sredstava koji prijavitelji mogu tražiti je 150.000 kuna, a najviši 16,5 milijuna kuna po višestambenoj zgradi. Procjenjuje se da u Hrvatskoj ima oko 50 milijuna četvornih metara korisne površine višestambenih zgrada, odnosno više od pola milijuna stanova.

Novi model financiranja podrazumijeva i izmjene u uvjetima sufinanciranja, pa će se tako za sufinanciranje energetske obnove moći prijaviti isključivo cjelovite zgrade koje nisu pojedinačna kulturna dobra. Projektna dokumentacija sufinancira se u iznosu od 85 posto, a uključuje izradu energetskog pregleda i certifikata prije i poslije obnove zgrade i glavni projekt. Provedba obnove na zgradi, stručni nadzor građenja i projektantski nadzor sufinanciraju se u iznosu od 60 posto prihvatljivih troškova za područje cijele Hrvatske. Financiraju se radovi na obnovi ovojnice zgrade, zamjeni sustava grijanja, unutarnje rasvjete i uvođenju obnovljivih izvora energije.

“Potrebna dokumentacija malo je složenija, budući se radi o sredstvima EU-a, nego kad su se projekti financirali nacionalnim sredstvima, sukladno zahtjevima Europske komisije. Stoga Ministarstvo dodjeljuje više od 4,5 milijuna kuna Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, koji će pomagati prijaviteljima u pripremi, prijavi i provedbi projekata” – rekao je ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Lovro Kuščević. “Što više projekata realiziramo ostvarit ćemo veće energetske uštede, smanjiti emisiju ugljikova dioksida, popraviti vizuru gradova i naselja te život, rad i boravak u tim zgradama učiniti ugodnijim. Također ćemo podići građevinski sektor, jer uz 311 milijuna eura  idu i sredstva investitora, što znači dvostruki iznos, odnosno oko 620 milijuna eura koji će se u iduće četiri godine uložiti u hrvatsko graditeljstvo” – zaključio je Kuščević.

“Kako bi program i dalje nastavio s uspješnom provedbom, Fond će svim zainteresiranim zgradama pružiti direktnu podršku, odnosno pomoć oko prijave i praćenja projekta u vidu savjetovanja i osiguravanja svih potrebnih informacija” – rekao je prilikom predstavljanja programa Mario Klobučar, voditelj Službe u Fondu pojasnivši kako se zainteresirani prijavitelji mogu Fondu prijaviti za individualno savjetovanje. “Bilo bi dobro već pripremiti osnovnu dokumentaciju, kako bi prijavu predali što prije” – rekao je Klobučar dodavši da je prema podacima iz dosadašnje provedbe programa procijenjeno da postoji potencijal od 600 zgrada koje su već aktivno krenule s planiranjem energetske obnove i već imaju spremne projekte. “Pretpostavljamo da će većina tih zgrada prva iskazati interes za ovim programom, no ako se krene na vrijeme, i ostale zgrade imaju priliku za uspješnu prijavu” – zaključio je te najavio kako će više informacija o izmjenama u programu i ulozi Fonda biti dodatno predstavljeno i na nizu lokalnih radionica diljem Hrvatske, s čijim održavanjem Fond planira krenuti već od 25. listopada.

Preuzeto s internet stranice Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.