Najava konferencije ‘Energetska obnova zgrada javnog sektora’

Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja  organizira konferenciju ‘Energetska obnova zgrada javnog sektora’ koja će se održati 18. prosinca 2017. godine u Zagrebu. Mjesto održavanja i detaljan program konferencije biti će objavljeni na www.mgipu.hr u narednim danima!

Konferencija ima za cilj informirati potencijalne prijavitelje o otvorenom Pozivu ‘Energetska obnova zgrada i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora’ kojeg je Ministarstvo objavilo 16. studenog 2017. godine.

Konferencija je namijenjena prijaviteljima na Poziv, odnosno predstavnicima tijela državne vlasti, ministarstava, središnjeg državnog ureda, državne upravne organizacije i ureda državne uprave u županijama. Također, namijenjena je i predstavnicima jedinica lokalne ili područne (regionalne) samouprave, javnih ustanova ili ustanova koje obavljaju društvene djelatnosti, vjerskih zajednica te udruge koje imaju javne ovlasti.

Konferenciju će otvoriti potpredsjednik Vlade RH i ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar, ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac te direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Dubravko Ponoš, a na konferenciji će sudjelovati brojni izlagači, kako iz tijela u sustavu upravljanja i kontrole korištenja ESI fondova, tako i iz razvojnih agencija te ostalih dionika.

Podsjetimo, u okviru netom otvorenog Poziva osigurano je 380 milijuna kuna iz Europskog fonda za regionalni razvoj za energetsku obnovu zgrada javnog sektora, a u slučaju iskorištenja sredstava postoji mogućnost povećanja alokacije. Najniži iznos bespovratnih sredstava koji se može dodijeliti za financiranje prihvatljivih troškova projekta je 80.000,00 kuna, a najviši 40.000.000,00 kuna.

Bespovratna sredstva dodjeljivat će se putem otvorenog postupka dodjele bespovratnih sredstava u modalitetu trajnog Poziva. Podnošenje projektnih prijedloga dozvoljeno je najranije od 2.1.2018., a krajnji rok za podnošenje projektnih prijedloga je 31.12.2020., odnosno do iskorištenja raspoloživih financijskih sredstava.

Pozivom se podupire provođenje mjera energetske obnove i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora u kojima tijela državne vlasti i državne uprave, jedinice lokalne ili područne (regionalne) samouprave, javne ustanove, ustanove, vjerske zajednice i udruge obavljaju društvene djelatnosti.

Ovim projektima energetske obnove kroz integrirani pristup predviđene su uštede energije od najmanje 50% u odnosu na godišnju potrošnju energije za grijanje/hlađenje prije provedbe.

Za više informacija pratite www.mgipu.hr.