Najava javnog poziva za energetsku učinkovitost u kućanstvima

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost najavio je otvaranje javnog poziva za sufinanciranje energetske učinkovitosti u kućanstvima do kraja travnja 2015. godine. Navedeni javni poziv bit će objavljen na internet stranicama Fonda te će se tada i znati dodatni uvjeti za prijavu na isti.

Od mjera energetske učinkovitosti Fond će građanima sufinancirati zamjenu vanjske stolarije, toplinsku zaštitu vanjske ovojnice i zamjenu sustava grijanja sustavima s kondenzacijskim plinskim kotlovima. Jedna kuća će se moći prijaviti za sufinanciranje više mjera, a maksimalan iznos poticaja će biti definiran za svaku pojedinu mjeru. Postotak poticaja će se kretati od 40-80% i ovisi o statusu grada ili općine u kojoj se nalazi kuća.

Mjera povećanja toplinske zaštite ovojnice može se provoditi na obiteljskim kućama koje su izgrađene prije 21. lipnja 2011. na temelju građevinske dozvole ili drugog odgovarajućeg akta te na svakoj zgradi koja je prema Zakonu o gradnji s njom izjednačena, a na kojoj su izvedeni svi građevinski i drugi radovi.

Kako doznajemo, zbog velikog interesa za sredstva Fonda, biti će potrebno zgradu prijaviti čim prije nakon objave javnog poziva jer će isti biti otvoreni do iskorištenja sredstava što se može desiti u vrlo kratkom roku. Prijave će se vršiti direktno prema Fondu, a potrebna dokumentacija će između ostaloga biti i prijavni obrazac, dokaz o prebivalištu, dokaz o legalnosti kuće, izjave suvlasnika da su suglasni s provođenjem projekta, zemljišno knjižni izvadak i slično. Točan popis tražene dokumentacije biti će poznat nakon objave javnog poziva.

Izmjenama Programa energetske obnove obiteljskih kuća usvaja se ukidanje izrade opsežne i skupe projektne dokumentacije te će građani koji žele obnoviti svoju kuću putem Programa trebati napraviti energetski pregled prije početka radova te energetski pregled i energetski certifikat po njihovom završetku. Time se dobiva potvrda o stvarnom stanju prije i poslije energetske obnove. Izradu energetskog pregleda građani mogu zatražiti od ovlaštenih certifikatora s liste koju će Fond za zaštitu okoliša objaviti uz Javni poziv. U tom slučaju će Fond u potpunosti financirati trošak energetskog certifikatora.

Nakon završetka radova potrebno je pribaviti i detaljnu dokumentaciju o radovima koja će biti propisana samim javnim pozivom te sve prikupljeno poslati Fondu kako bi isti nakon pregleda dokumentacije mogao isplatiti sufinancirani dio sredstava.