MOST predstavio Zakon o mikrosolarima

Most nezavisnih lista predstavio je na konferenciji za medije prijedlog Zakona o mikrosolarima koji će uputiti u e-savjetovanje. Prijedlog zakona je posebno namijenjen malim kupcima električne energije, građanima, malim i srednjim poduzetnicima koji upravljaju cijenom energije i svojom energetskom budućnošću, što je važan korak prema energetskoj neovisnosti, a protiv energetskog siromaštva.

Mali i mikro poduzetnici bi u propisanim administrativnim rokovima od 15 dana dobili mogućnost izmjene svojih elektroenergetskih uvjeta, administrativni aparat smanjio u korist poduzetnika i oni bi mogli samostalno, a jednostavno upravljati svojom potrošnjom energije, za vlastite potrebe. Prema podacima HROTE-a, nakon 10 godina tek je 115 fizičkih osoba u sustavu poticaja koje proizvode energiju iz fotonapona za svoje potrebe, što je poražavajuće, naglašavaju u MOST-u i traže politički konsenzus svih stranaka oko ovog zakona za koji drže da će imati veliki multiplikativni efekt.

Osim rješavanja energetskog siromaštva za najpotrebitije, prijedlog Mosta ide u korak sa izazovima održivog razvoja, kažu u toj stranci. Hrvatska posjeduje silne potencijale u obnovljivim izvorima energije, ponajprije u Suncu. U dosadašnjoj energetskoj politici u Hrvatskoj, obnovljivi izvori energije, a posebno sunce, nisu nikada doživjeli ozbiljniju pažnju. MOST drži da su bivši vladajući potpuno zanemarili ovaj segment, što je vidljivo po tome koliko Hrvatska zaostaje za EU zemljama, što je posebno žalosno s obzirom na našu mediteransku poziciju. Primjena zakona doprinosi obvezama iz Pariškog sporazuma. Taj Zakon bitan je i u kontekstu suzbijanja problema energetskog siromaštva, jer bi se njime pomoglo i do 10 tisuća siromašnih domaćinstava kojima bi se dugoročno račun za električnu energiju sveo na nulu. „Ovo je prijedlog koji nadilazi stranačke razlike, prijedlog koji ide u korist naših građana i pozivamo sve klubove zastupnika u Hrvatskom saboru da ga podrže. Ovaj zakon omogućuje slobodu, energetsku neovisnost te njime slijedimo primjer razvijenih zemalja,“ zaključio je Ante Čikotić, bivši državni tajnik.

Preuzeto s portala www.energetika-net.com.