Ministar Štromar uručio prve Odluke o financiranju projekata energetske obnove zgrada javnog sektora

Ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar uručio je danas u Krapini pet Odluka o financiranju projekata energetske obnove zgrada javnog sektora. Uz ministra na svečanosti u zgradi Krapinsko-zagorske županije bio je i župan Željko Kolar.

Ovo su ujedno prve Odluke koje se dodijeljene u sklopu Poziva na dostavu projektnih prijedloga ‘Energetska obnova i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora’. Ukupna vrijednost ovih 5 projekata energetske obnove u Krapinsko-zagorskoj županiji je 17.488.022,61 kuna, od čega su 10.363.796,06  kuna bespovratna sredstva Europskog fonda za regionalni razvoj. Riječ je o energetskoj obnovi zgrade Društvenog doma Pustodol iz Donje Stubice, zgrade OŠ Matije Gupca iz Gornje Stubice, zgrade Društvenog doma Donji Matenci iz Donje Stubice, zgrade OŠ Josipa Broza iz Kumrovca i upravne zgrade grada Pregrade.

Uštede energije koje će biti ostvarene ovim projektima kreću se od 50 do čak 80% u odnosu na godišnju potrošnju energije za grijanje/hlađenje prije provedbe, u prosjeku one iznose 66,73%, dok je najčešći prijelaz iz energetskog razreda D u B.

Prijave na poziv bile su moguće od 15. siječnja 2018. do 5. veljače 2018. kada je Poziv, zbog velikog interesa potencijalnih prijavitelja, obustavljen na određeno vrijeme, točnije do 7. svibnja 2018. godine. Pozivom se podupire provođenje mjera energetske obnove i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora u kojima: tijela državne vlasti i državne uprave; jedinice lokalne ili područne (regionalne) samouprave; javne ustanove te ustanove, vjerske zajednice i udruge obavljaju društvene djelatnosti.

Na Poziv su zaprimljene čak 448 prijave vrijednosti preko 200% ukupnog raspoloživog iznosa Poziva od 380 milijuna kuna. U tijeku je provođenje postupka dodjele koji uključuje provjeru i ocjenjivanje projektnih prijedloga sukladno kriterijima odabira kako je navedeno u Uputama za prijavitelje, a koji obavlja Odbor za odabir projekata u Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, kao Posredničkom tijelu razine 2. Nakon završetka postupka i propisanih Izvješća,  Ministarstvo donosi Odluke o financiranju za odabrane projekte.

Spomenimo i to da je od 2015. godine, kada su objavljeni prvi pozivi, Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja ukupno objavilo 5 poziva za energetsku obnovu javnih i stambenih zgrada putem kojih je plasirano čak 172 milijuna eura bespovratnih sredstava.

Preuzeto sa službenih stranica Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja.