Ministar Štromar potpisao 229 Odluka o financiranju za energetsku obnovu višestambenih zgrada

Ministar graditeljstva i prostornoga uređenja, Predrag Štromar, donio je 229 Odluka o financiranju za projekte energetske obnove u sklopu Poziva „Energetska obnova višestambenih zgrada“. Temeljem navedenih Odluka, korisnicima će za energetsku obnovu njihovih višestambenih zgrada biti dodijeljeno gotovo 200 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Sveukupno, do sada je u sklopu Poziva „Energetska obnova višestambenih zgrada“ doneseno 579 Odluka o financiranju u iznosu od preko 540 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz EFRR.

Podsjećamo da je Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja 17. listopada 2016. otvorilo Poziv na dostavu projektnih prijedloga ‘Energetska obnova višestambenih zgrada’, koji je 31. siječnja 2017. godine zatvoren.  Svrha  Poziva je provedba mjera energetske obnove i korištenje obnovljivih izvora energije u višestambenim zgradama koje će rezultirati smanjenjem potrošnje energije za grijanje/hlađenje kroz integrirani pristup. U okviru ovog Poziva iz Europskog fonda za regionalni razvoj (EFRR-a) predviđena su sredstva ukupne vrijednosti 152.000.000 kuna, koja su nakon odobrenja Upravljačkog tijela i Odluke MGIPU povećana kako bi se mogle sufinancirati sve prijave koje su zadovoljile kriterije prihvatljivosti.  Najniži iznos bespovratnih sredstava koji se može dodijeliti za financiranje prihvatljivih troškova pojedinačnog projektnog prijedloga je 100.000,00 kuna, a najviši je 13.000.000,00 kuna. Prihvatljivi prijavitelji u sklopu ovog Poziva su ovlašteni predstavnik suvlasnika zgrade ili  upravitelj zgrade u ime i za račun suvlasnika višestambene zgrade.

Tijekom trajanja Poziva zaprimljeno je ukupno 649 prijava, od kojih je kriterije prihvatljivosti zadovoljilo  njih 596. Ukupni iznos investicije iznosi oko milijardu kuna, od kojih će se sufinancirati oko 560 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz EFRR.

Preuzeto s internetske stranice Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja.