Ministar Ćorić u službenom posjetu Međimurskoj županiji

U službenom posjetu Međimurskoj županiji boravio je ministar zaštite okoliša i energetike RH Tomislav Ćorić koji je prilikom dolaska na sjever zemlje uz svog domaćina župana Međimurske županije Matiju Posavca odradio radni sastanak u Velikoj vijećnici Međimurske županije s gradonačelnicima te načelnicima međimurskih gradova i općina na temu predstavljanja mogućnosti sufinanciranja projekata gospodarenja otpadom.

Cilj posjeta je bio predstaviti mogućnosti sufinanciranja mjera koje jedinice lokalne samouprave trebaju provesti tijekom 2018. godine kako bi ispunile svoje obaveze. Zaključak diskusije koja je uslijedila nakon prezentacije Irene Relić, tajnice Kabineta ministra svakako je bio taj da je Međimurje jedno od onih krajeva zemlje koji prepoznaje, zna i provodi sve mogućnosti koje su dane u okviru potpora i sufinanciranja, ali i kako svojim sredstvima, prema riječima ministra, stvara jedinu zelenu Županiju u Republici Hrvatskoj, prema službenim podacima ministarstva.

Osim toga tijekom posjeta dane su informacije o tome što ministarstvo priprema u ovoj godini kako bi se jedinice lokalne samouprave mogle javiti na nove natječaje i postići nove dodane vrijednosti u gospodarstvu, a vezano za gospodarenje otpadom, a uz to je ministar izdvojio Plan objave poziva za dodjelu bespovratnih sredstava za 2018. godinu. Naglasak je stavljen na infrastrukturnu opremljenost u kontekstu gospodarenja otpadom, od sortiranja na razini kuće, nabave spremnika do izgradnje sortirnica.

Jedinice lokalne samouprave s područja Međimurja vrlo su aktivne u tom smjeru te je ministar istaknuo zadovoljstvo i sigurnost kako će cijela Hrvatska po uzoru na Međimurje do 2020. godine dostići zadovoljavajuće vrijednosti u gospodarenju otpadom.

Nakon odrađenog sastanka, ministar i župan zajedno su bili dio svečanosti obilježavanja završetka radova u sklopu EU sufinanciranog projekta „Sustav odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda aglomeracije Čakovec“, jednog od najvećih i najkompleksnijih infrastrukturnih zahvata na području Međimurja u povijesti. Uz domaćina direktora Međimurskih voda Vladimira Topolnjaka, svečanosti su prisustvovali još i generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković, saborski zastupnici Bernarda Topolko, Darko Horvat i Stjepan Kovač, ujedno gradonačelnik Čakovca sa zamjenicima te načelnici općina koje su sudjelovale u provedbi projekta Međimurskih voda Nedelišća Darko Dania, Strahoninca Franjo Lehkec, Sv. Jurja na Bregu Anđelko Nagrajsalović i Šenkovca Saša Horvat, te predstavnici Pribislavca, koji su zajedno sa svim uzvanicima i obišli uređaj za pročišćavanje, kapitalni objekt rekonstruiran i moderniziran u sklopu ovog 273 milijuna kuna vrijednog projekta, kojeg je Europska unija sufinancirala sa 73%.

Više o navedenom posjetu ministra Ćorića možete pročitati putem sljedeće poveznice.