Konferencija ENERGY MARKET FORUM 2015. Ususret jedinstvenom regionalnom tržištu

Energy Market Forum Poslovnog dnevnika jedina je domaća stručno-izložbena manifestacija tematski posvećena isključivo tematici funkcioniranja tržišta energije. Energy Market Forum prvi je put održan 2013. godine, a od onda se skup etablirao kao tradicionalno mjesto susreta čelnih ljudi vodećih kompanija na hrvatskom energetskom tržištu, predstavnika nadležnih regulatornih tijela,  znanstvene zajednice i državnih institucija. U 2015. cilj je Energy Market Foruma da preraste u manifestaciju regionalnog značenja, te okupljajući niz uglednih stranih govornika, da stekne renome ključnog mjesta za široku stručnu raspravu o izazovima procesa liberalizacije tržišta energije u cijeloj jugoistočnoj Europi.

Detaljnije informacije o navedenom događaju, kao i program, dostupan je ovdje.

Energy Market Forum Poslovnog dnevnika mjesto je gdje najvažniji domaći tržišni igrači, neovisni profesionalci i ugledni strani eksperti raspravljaju o razvoju regionalnog energetskog tržišta i mogućim rješenjima tih problema. Neki od sudionika navedenog događaja bit će Ivan Vrdoljak, ministar gospodarstva Republike Hrvatske, Aleksandar Antić, ministar rudarstva i energetike Republike Srbije, Dušan Bajatović, generalni direktor Srbijagasa, Pavao Vujnovac, vlasnik PPD-a, Boštjan Napast, Geoplin, predsjednik Uprave, Marin Zovko, Plinacro, predsjednik Uprave, Mirza Sendijarević, BH-Gas, direktor.

Prijavu na konferenciju Energy Market Forum možete napraviti na linku.

Nakon jakog ciklusa liberalizacije hrvatskog energetskog tržišta tijekom proteklih godina, fokus razvoja industrije u narednom periodu bit će usmjeren k stvaranju jedinstvenog regionalnog tržišta. Iako su tehničko-logistički preduvjeti za to izgrađeni odavno, puno uključenje Hrvatske u regionalno elektroenergetsko tržište postignuto je ove godine početkom rada nacionalne burze električne energije u Zagrebu. Zahvaljujući toj instituciji, otvorit će se mogućnost aktivnog trgovanja električnom energijom u Hrvatskoj, ali i njezinim nišnim i specijalnim derivacijskim proizvodima, što će dugoročno rezultirati stvaranjem još jasnijih kriterija određivanja cijena energije na unutarnjem tržištu. U plinskom, pak, sektoru se povoljnim razvojem geopolitičkih okolnosti otvaraju svijetle perspektive. Realizacijom projekta gradnje LNG terminala, jadransko-jonskog plinovoda, ali i rastom domaće proizvodnje plina, Hrvatska bi mogla postati zemlja s najvećim suficitom plina na vlastitom tržištu, te kao takva, i dobro mjesto za formiranje novog, južnoeuropskog – plinskog huba. U takvim okolnostima i djelovanje svih aktera na tržištu energije znatno će se promijeniti.

Dugoročno visoku konkurentnost imat će samo one tvrtke koje uspiju maksimalno iskoristiti sve benefite funkcionirajućeg regionalnog tržišta, koristeći sinergije i fleksibilnost koje nudi simultano poslovanje na više nacionalnih tržišta. S druge strane, takav novi tržišni model potencijalno bi mogao donijeti značajne koristi i potrošačima, naročito onim poslovnim, obzirom da bi fizičko i regulativno umrežavanje regionalnih energetskih tržišta u konačnici trebalo rezultirati većom likvidnošću, većom konkurencijom, te transparentnijim politikama određivanja cijena energije.

Ipak, da bi se željeni pozitivni efekti postigli, bit će nužno uložiti značajne napore u standardizaciju regulativnog okvira, gradnju fizičke infrastrukture, ali i razvoj novih poslovnih modela, te edukaciju potrošača. Kad taj proces bude gotov, to jedinstveno regionalno tržište bit će spremno za daljnje okrupnjavanje u jedinstveno pan-europsko tržište energije. Koliko će biti važna i jaka pozicija Hrvatske na tom tržištu budućnosti, uvelike će ovisiti o trudu i energiji koje će tijekom narednih nekoliko godina biti uložena u pripreme.