Kinezi mijenjaju javnu rasvjetu za umjetni Mjesec

Kineski znanstvenici planiraju do 2020. godine u orbitu lansirati umjetni Mjesec kako bi njime zamijenili uličnu rasvjetu u gradu Chengdu (površine 14.300 m2), prijestolnica pokrajine Sichuan. Projekt se već nekoliko godina nalazi u fazi testiranja, a inspiriran je francuskim umjetnikom koji je zamišljao ogrlicu od ogledala iznad naše planete kako reflektira Sunčevu svjetlost i osvjetljava Pariz tijekom cijele godine.

Umjetni Mjesec je osam puta sjajniji od pravoga, naglašavaju znanstvenici sa Znanstveno-tehnološkog instituta u Chengduu. Visoko reflektirajući sloj reflektirat će Sunčeve zrake s krila koja će izgledati kao solarne ploče, a moći će se podesiti pod različitim kutovima, čime se postiže preciznije usmjeravanje svjetlosti. Projekt bi gradu godišnje uštedio oko 150 mil. EUR u odnosu na  standardnu javnu rasvjetu.

Istraživači smatraju da bi ovaj sustav ogledala mogao potaknuti razvoj turizma, a produžavanjem dana  razvila bi se i poljoprivreda. Bilo bi korisno i za osvjetljavanje mjesta pogođenih katastrofama poput potresa. Protivnici projekta ističu da bi se povećalo svjetlosno onečišćenje, poremetile navike nekih životinja i astronomska promatranja, a ukazuju i na sličan ruski projekt koji je u devedesetima neslavno završi.

Preuzeto s portala www.energetika-net.com.