Kako pješaci koracima osvjetljavaju ulice Las Vegasa?

Solarna energija, ali i energija iz koraka milijuna ljudi koji svaki dan hodaju po ulicama i pločnicima osvjetljava dio ceste u Las Vegasu gdje je tvrtka EnGoPlanet započela testiranje svoju “zelene” tehnologije rasvjete.

Las Vegas je osim kao prijestolnica kocke, također poznat i po ogromnom “prometu” pješaka, čak i za vrućih sunčanih dana. Upravo zbog toga je EnGoPlanet odlučio upravo u Vegasu eksperimentirati sa LED rasvjetom koja radi uz pomoć solarnih panela i kolnika koji koristi energiju hodanja.

Ovom tehnologijom za sada se osvjetljava Boulder Plaza, a osim rasvjete napajaju se i sigurnosne kamere, WiFi točke te javne stanice za punjenje baterija telefona i tableta.

Fotonaponski paneli su spojeni na bateriju koja otpušta energiju pohranjenu tijekom dana za pogon svjetla noću. A kad sunce zalazi ili su dani oblačni, poseban pločnik koji skuplja energiju koraka uskače u pomoć.

Testovi u Las Vegasu su samo početak, objašnjavaju iz tvrtke. Opsežnija ispitivanja uskoro bi mogla započeti i na The Stripu, najprometnijoj pješačkoj ulici u Vegasu te u gradovima poput New Yorka. Cilj je pokušati smanjiti emisiju CO2 iz ulične rasvjete koja na godišnjoj razini kreira čak 100 milijuna tona CO2.

Preuzeto s portala croenergo.eu.