Izrael će testirati električne ceste koje će bežično puniti vozila u pokretu

Uskoro bi u potpunosti mogli zaboraviti na punionice za električna vozila, već ćemo jednostavnom vožnjom po posebno napravljenim cestama automatski napajati auto potrebnom količinom električne energije.

Tako barem misle u izraelskom startupu Electroad koji je počeo sa uspješnim testiranjima predložene tehnologije, a uskoro će napraviti i prvi demonstracijski projekt na trasi autobusne linije u Tel Avivu.

Tim koji stoji iza Electroada obećava kako će vožnja njihovim cestama biti isplativija, učinkovitija i čišća te će znatno doprinijeti smanjenju emisija stakleničkih plinova. Tvrtka u svojem proizvodu koristi tehnologiju elektromagnetske indukcije te tvrdi da, iako postoje konkurentni sa sličnim konceptom, njihova tehnologija je u potpunosti drugačija.

Oren Ezer, direktor Electroada, napominje: “Naša tehnologija je fleksibilna, a potrebni su nam samo bakar i guma, što znači da je postavljanje ovakve ceste brzo i jednostavno. Uspjeli smo unaprijediti kilometar ceste u samo 12 sati. Proces instalacije počinje struganjem sloja asfalta te kreiranjem 8 centimetara dubokog jarka. Paralelno sa struganjem, drugo vozilo postavlja trake za bežično punjenje te ponovno asfaltira cestu. Uz cestu se postavljaju napredni izmjenjivači koji komuniciraju u stvarnom vremenu. Vozila se pune uz pomoć spirale koje se nalazi ispod električnog vozila i koja preuzima električnu energiju. Na ovaj način radijacija je svedena na minimum, a zaštićeni su i vozač i putnici“.

Electroad se u početku planira usredotočiti na javni prijevoz, a kasnije namjerava ući i u domenu privatnog prijevoza.

Ezer dodaje: “Električna energija koju ćemo koristiti doći će iz obnovljivih izvora energije, što dodatno pridonosi održivosti našeg rješenja. Osim toga, baterije za električne autobuse mogu stajati i do 300 tisuća dolara te težiti 5 tona. Ukoliko uklonite bateriju, autobus je puno lakši te zahtijeva znatno manje energije. Ova tehnologija jednostavno donosi niz ušteda“.

Electroad je za svoju inovaciju dobio potporu u sklopu Horizon2020 programa koji provodi Europska Unija. Testiranja tehnologije na javnoj autobusnoj ruti u Tel Avivu planirana su za sljedeću godinu.

Preuzeto s portala croenergo.eu.