INA potpisala ugovore vrijedne 240 milijuna kuna za plinska polja u Međimurju

Ina je 14.01.2014. godine, u Tehnološko – inovacijskom centru Međimurja, potpisala ugovore vrijedne ukupno 240 milijuna kuna sa četiri konzorcija hrvatskih tvrtki, vezanih za projekt Međimurje. Tim projektom će se proizvodnji privesti plinska polja Vučkovec, Vukanovec i Zebanec, čije se pridobive količine plina procjenjuju na oko milijardu m3 tijekom 12 godina.Ugovori su potpisani s dva konzorcija koje predvode Inina tvrtka STSI, te Končar – Inženjeringom za energetiku i transport i Đuro Đaković Holding.

U okviru projekta do sada je izbušeno i opremljeno pet proizvodnih bušotina, a izgradnjom sabirno-transportnog sustava omogućit će se otprema plina prema CPS Molve na daljnju obradu i čišćenje. Plin oslobođen od CO2 ići će u transportni sustav, dok će se izdvojeni ugljični dioksid koristiti za utiskivanje u naftna ležišta Žutica i Ivanić u sklopu projekta EOR (enhanced oil recovery). Idući korak bit će ishođenje građevinskih dozvola za objekte na poljima, a početak gradnje očekuje se u drugom kvartalu ove godine. Završetak projekta i početak proizvodnje predviđen je za treći kvartal 2015.

Predsjednik Uprave Ine Zoltan Aldott rekao je da je Ina od 2009. uložila više od 3,2 milijarde kuna u domaće projekte, a u prvih devet mjeseci prošle godine uloženo je oko 800 milijuna kuna u istraživanje i proizvodnju, čime su ulaganja gotovo udvostručena u odnosu na isti period 2012.

Želimir Šikonja, Inin izvršni direktor za istraživanje i proizvodnju kazao je da se lani izbušeno pet novih bušotina na kopnu i dvije na moru. Na kopnu su u tijeku projekti EOR, Međimurje, Selec, Hrastilnica i Đeletovci zapad vrijedni 1,5 milijardu kuna, a na Sjevernom Jadranu nova platforma Ika JZ, Ika B RH, što su ulaganja vrijedna 684 milijuna kuna. Do 2016. Inina proizvodnja na kopnu zahvaljujući investicijama trebala bi biti 30% veća nego što je danas. U planu su nove bušotine na kopnu ali i radovi na sjevernojadranskim plinskim poljima.

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak potvrdio je da će u kratkom roku u proizvodnju biti puštena platforma Izabela. Proizvodnja iz blokova Izabela Jug i Izabela Sjever spremna je za proizvodnju još od srpnja 2010. no nisu puštene u proizvodnju zbog arbitraže s Edisonom oko podjele proizvodnje. Ministar  je kritizirao  sporost birokracije oko izdavanja dozvola za eksplotaciju te najavio da će ti postupci ubuduće biti brži, kako bi prirodna bogatstva mogla biti iskorištena, a cijena plina niža. Najavio je i postupno povećanje rudne rente koja je sada na razini 5%. Država će u njezino povećanje ići postupno, kako ne bi opteretila investicije.