Hlađenje bez klima uređaja u Beču ispravnom gradnjom i zaštitom

Potražnja za klimatizacijom tokom toplih ljetnjih mjeseci svakodnevno je u porastu. Sve više ljudi želi komfor klimatizovanih prostorija na radnom mjestu, kod kuće ili u provodu. Oko 40 posto svjetske potrošnje struje odlazi na klimatizaciju zgrada.

Klimatizacija i hlađenje su prema Međunarodnoj agenciji za energetiku (IEA) najbrže rastuće segmenti novog oblika potrošnje energije. Tokom ljetnih mjeseci mnogo struje potroši se prije svega za hlađenje. Moderni sistemi zaštite od sunca nude rashlađenje tokom vrelih dana.

Glavni problem je taj što uobičajena klimatizacija zgrada ovisi isključivo od korištenja struje. Prema procjeni stručnjaka, za nekoliko godina će potreba za strujom za rashlađivanje prostorija tokom ljeta veoma porasti. Da bi se izbjegli nedostaci, a ciljevi vezani za smanjenje emisije ispušnih plinova imali u vidu, postoji velika potreba za alternativnim metodama hlađenja“, ističe zamjenica gradonačelnika Beča Maria Vassilakou.

Posljednjih godina povećao se broj veoma toplih dana i u Beču. Da bi se ukazalo na povećanu potrošnju struje za hlađenje prostorija inicirana je kampanja “Svjesno hlađenje” pod pokroviteljstvom bečkog gradonačelnika Michaela Häupla.

Kako bi se preduprijedila rastuća potreba za strujom uobičajenim načinom hlađenja zgrada, Grad Beč je razvio strategiju da se prije svega kroz mjere gradnje izbjegne potreba za hlađenjem.

Pored optimizacije udjela staklene površine i ispravnog načina gradnje, važnu ulogu igra i zaštita od sunca. Adekvatnom zaštitom od sunca i kod velikih staklenih površina može se smanjiti utjecaj sunčevih zraka unutar zgrade, a time i potreba za hlađenjem.

Istovremeno, štiteći se od sunca mogu se napraviti velike greške. Tako na primjer pogrešnom zaštitom mogu se zatamniti prostorije i utjecati na to da se tokom vedrih dana prostorije moraju umjetno osvijetliti. Sa druge strane, takva rasvjeta opet troši struju. Dobri sistemi nude ne samo zaštitu od sunca i time manju potrebu za rashlađivanjem, već propuštaju i dnevnu svjetlost unutar prostorija i pružaju dobar pogled.

Preuzeto s portala croenergo.eu.