Grupa GEN-I predstavila svoju prvu sunčanu elektranu u Hrvatskoj

Elektrana PZ Gospoja, postavljena na imanju jednog od najupečatljivijih malih hotela na Jadranu, vrbničkog Vinotela Gospoja, prva je sunčana elektrana, koju je Grupa GEN-I postavila u Hrvatskoj.

Grupa GEN-I ovime pokazuje kako se nakon 500 već postavljenih sunčanih elektrana u Sloveniji, njezin fokus na zelenu energiju širi i na Hrvatsku. Robert Golob, predsjednik Uprave Grupe GEN-I rekao je: “Kao prvi opskrbljivač energijom u regiji, koji je uveo mikro solarne elektrane u svoju ponudu, redefinirali smo tržište samoopskrbe električnom energijom. Drago nam je što ovakvo ekološki rješenje možemo predstaviti i na hrvatskom tržištu i to u suradnji s PZ Gospoja, gospodina Toljanića, koji je prepoznao ekonomsku i ekološku vrijednost projekta. Ovo je dobar primjer i za druge poduzetnike, pogotovo u turizmu, koji ljeti imaju velike troškove električne energije te lokaciju objekta s dovoljno sunca“.

Postavljanjem sunčane elektrane u sklopu hotela Vinotel razmišljamo o budućnosti, smanjenju troškova te brizi za okoliš. Također, sunčana elektrana omogućit će nam manju ovisnost o električnoj energiji iz mreže i promjenama cijena opskrbe koji se događaju na tržištu. Na ovaj se način već danas trudimo napraviti pomak prema ekološkom i održivom turizmu te gospodarstvu“, izjavio je Franjo Toljanić, vlasnik PZ Gospoja. Elektrana, jačine 20,52 kW, izrađena je po principu “ključ u ruke“.

Očekivana godišnja proizvodnja elektrane PZ Gospoja je 25.240 kWh zelene energije, a godišnje smanjenje CO2 procjenjuje se na 10.558 kg. Povrat investicije očekuje se u razdoblju od 10 godina s godišnjom uštedom u vrijednosti oko 14 tisuća kuna. Vrhunska kvaliteta sastavnih dijelova, stručna montaža te redovno održavanje osigurava vijek trajanja elektrane od 30 godina i više.

Predviđena ušteda troška električne energije u razdoblju od 30 godina za sunčanu elektranu PZ Gospoja iznosi preko 418 tisuća kuna. “Želimo napraviti model, koji će moći pojačati proizvodnju električne energije iz sunčanih elektrana i biti isplativ poduzetnicima. Zelena energija predstavlja veliki potencijal za Hrvatsku u vidu stvaranja radnih mjesta te veće dodatne vrijednosti“, naglasio je dr. Golob. U ovoj fazi očekuje se skoro testiranje sunčane elektrane i puštanje u pogon, nakon čega će dodatne sunčane elektrane biti postavljene i na druge objekte, čiji je završetak gradnje planiran za prvu polovicu 2019. Ova bi se suradnja trebala dodatno razviti postavljanjem punionice za električna vozila koja će na raspolaganju biti gostima hotel Vinotel Gospoja.

Preuzeto s portala www.croenergo.eu.