Greenpeace učenicima donirao solarni kiosk snage 500 W

Greenpeace u Hrvatskoj danas je dodijelio “solarni kiosk” osnovnoj školi Jože Šurana u Višnjanu kao nagradu za pobjedu u natjecanju Krovove na sunce.  Na natjecanje su se prijavile 72 škole, sudjelovalo je preko 3000 učenika, a označeno je preko 250,000 krovova.

Učenici su uspjeli  “proizvesti” 7.846 GWh električne energije, što premašuje ukupan hrvatski uvoz električne energije u 2015. godini. Pobjednici su osvojili mobilni fotonaponski sustav snage 500 vata s bežičnim internetom, hladnjakom, radio-uređajem i zvučnicima. Krovove na sunce je računalna igra i natjecanje za osnovne škole koje je trajalo od 8. ožujka do 14. travnja 2017.

Cilj igre bio je označiti što više krovova diljem zemlje čime se automatski računao njihov solarni energetski potencijal. U igrici se pomoću Google karata mogao označiti bilo koji krov u Hrvatskoj, pod uvjetom da je dobro vidljiv na karti. Drugoplasirana je škola OŠ Zmajevac u Baranji, a treća je OŠ Ksavera Šandora Gjalskog iz Zaboka. Najbolji igrač prema solarnim bodovima i broju označenih krovova je Zoltan Palinkas iz OŠ Zmajevac –  učenik sedmog razreda koji je u izuzetno napetoj završnici vlastoručno označio 7.205 krovova.

“Hrvatska ne koristi niti 1% solarnog potencijala koji su označili učenici tijekom proteklih tjedana. A još je gore što se ne naziru ni konkretni pomaci u tom pravcu. Dvije godine nakon donošenja novog Zakona o obnovljivim izvorima nisu doneseni niti popratni pravilnici, a da ne spominjem kako se u zadnjih osam godina izmijenilo osam državnih tajnika za energetiku, a sad smo i bez ministra. Cijelo to vrijeme propadaju stotine milijuna eura iz europskih fondova za obnovljive izvore i energetsku učinkovitost, od čega Hrvatska nije iskoristila ni dva posto.“, kaže Zoran Tomić, voditelj Greenpeacea u Hrvatskoj.

Preuzeto s portala energetika-net.com.