Gotovo 60 milijuna kuna za energetsku obnovu škola i vrtića

U konačnici će po oba pilot Poziva Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja, za izradu projektne dokumentacije te za radove energetske obnove, biti ugovoreno gotovo 60 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz Europskog fonda za regionalni razvoj i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja do sada je sklopilo ukupno 98 ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava, ugovorena vrijednost za ovih 98 projekata iznosi 59,5 milijuna kuna, dok su bespovratna sredstva Europskog fonda za regionalni razvoj i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost 42,2 milijuna kuna.

Četiri hrvatske županije prednjače u povlačenju sredstava Europskih strukturnih i investicijskih fondova po Pilot Pozivima za energetsku obnovu odgojno-obrazovnih javnih ustanova – kako po broju uspješno prijavljenih projekata, tako i po iznosima ostvarenog sufinanciranja. Najuspješnija je Primorsko-goranska županija, s čak 20 projekata energetske obnove javnih ustanova namijenjenih odgoju i obrazovanju, čija je ukupna ugovorena vrijednost 13 milijuna kuna. Slijede Sisačko-moslavačka i Virovitičko-podravska županija sa po 13 projekata ukupne ugovorene vrijednosti svaka od 10 milijuna kuna. Četvrta po uspješnosti je Požeško-slavonska županija, s 14 projekata u ukupnoj ugovorenoj vrijednosti od 7,6 milijuna kuna. „Ovim projektima energetske obnove i korištenja obnovljivih izvora energije predviđene su uštede energije i smanjenje emisija CO2 do 80%“, izjavio je ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Tomislav Tolušić.

Uštede će se ostvariti kroz provođenje mjera za povećanje toplinske zaštite ovojnice, strojarskih i elektrotehničkih mjera te uvođenjem obnovljivih izvora energije. Temeljem do sada potpisanih 98 ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava 18 dječjih vrtića, 2 učenička doma, 4 srednje, gimnazije, odnosno glazbene škole i 48 osnovnih škola izradit će projektnu dokumentaciju, dok će 18 osnovnih škola, 6 dječjih vrtića i 2 učenička doma izvršiti i radove energetske obnove. Budući da je potpisano ukupno 105 odluka o financiranju, za potpisati je preostalo još 7 ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava, što će biti realizirano u rujnu. Njihova je ukupna ugovorena vrijednost 21,9 milijuna kuna, od čega bespovratna sredstva Europskog fonda za regionalni razvoj i Fonda za zaštitu okoliša iznose 14,9 milijuna kuna.

Preuzeto s portala energetika.net.com.