Geotermalna dizalica topline za kninsku srednju školu

U okviru IPA projekta ‘Istraživanje i promocija plitkih geotermalnih potencijala u Republici Hrvatskoj’ (‘Geothermal Mapping’) u Srednjoj strukovnoj školi Kralja Zvonimira u Kninu svečano je u pogon pušten pilot-projekt geotermalne dizalice topline za grijanje i hlađenje školskog praktikuma. Kako se ističe, u sklopu tog projekta je stručni tim Fakulteta strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu u suradnji s Hrvatskim geološkim institutom proveo istraživanja u području grijanja i hlađenja izgrađenih prostora korištenjem dizalica topline koje su pomoću bušotinskih izmjenjivača topline povezane s tlom. Istraživanja su provedena na osam lokacija diljem Hrvatske te su većinom vezana uz tehničke i strukovne škole (u Osijeku, Požegi, Čakovcu, Zagrebu, Gospiću, Poreču, Zadru i Kninu).

Škola u Kninu nije bila u početku planirana kao suradnik na projektu i lokacija ostvarivanja pilot-projekta, no Knin je nakon odustajanja jedne općine odabran na osnovi preporuke tadašnjeg ravnatelja Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih. U projektu su sudjelovale tvrtke kao što su Geoservis AS, FrigoPlus, Mjerne tehnologije i MC Solar, a posljednju fazu puštanja sustava u pogonu u školi podržala je Klimaoprema.

Osim samog puštanja sustava u pogon, održan je i kraći stručni seminar na kojem su ukratko prikazani rezultati i iskustva iz projekta ‘Geothermal Mapping’, ali i utjecaji geološke građe i hidrogeoloških odnosa u okolici Knina na izradu i rad dizalica topline i način ostvarivanja samog sustava.

 

Preuzeto s portala energetika-net.com.