FZOEU upraviteljima zgrada pomaže u pripremi projekata

“Sektor za energetsku učinkovitost Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost besplatno će savjetovati i pomagati upraviteljima i predstavnicima stanara pripremiti projekte kako bi povukli što više novaca za energetsku obnovu svojih zgrada.“, kazao je na skupu upravitelja zgrada koji se održao u Zagrebu v.d. direktora Fonda Ljubomir Majdandžić.

Majdandžić je istaknuo da se od ove godine prelazi s nacionalnog na europsko sufinanciranje pa je  Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja objavilo natječaj preko kojeg je stanarima dostupno 147 milijuna kuna. A iznos koji za to, ovisno o izvedenim radovima, mogu dobiti penje se od minimalnih 100 tisuća pa do maksimalnih 13 milijuna kuna. „U prvoj polovici studenog Fond će organizirati radionice, popis lokacija i termine održavanja objavit ćemo na našoj  internet stranici pa pozivam upravitelje i predstavnike stanara da dođu na neku od tih radionica te se podrobnije upoznaju sa natječajnim uvjetima i procedurama.“, najavio je Majdandžić.

Skupu je nazočio i ministar graditeljstva Lovro Kušćević. Naglasio je da na upravitelje zgrada gleda kao na važnog partnera s kojim će na korist vlasnika stanova u potpunosti iskoristi svih 70 milijuna eura koja su nam trenutno na raspolaganju i alocirati nova.

A da bi uspjeli dobiti taj novac upravitelji zgrada, odnosno predstavnici stanara morat u sklopu natječajne dokumentacije priložiti 15-različitih dokumenata te se u samoj provedbi projekta, ukoliko bude odobren, striktno pridržavati svih propisanih procedura. Sudjelujući u raspravi na okruglom stolu koji je bio organiziran u sklopu skupa, a na kojem je uz upravitelje iz Splita, Rijeke i Labina bio i pomoćnik ministra graditeljstva Danijel Žamboki, voditelj Službe za energetsku učinkovitost Mario Klobučar nazočnima je pojasnio  najvažnija nova pravila za energetsku obnovu višestambenih zgrada. Još jednom je apelirao na upravitelje zgrada da dođu na radionice, ali i individualna savjetovanja kako bi projektni prijedlozi bili što kvalitetnije pripremljeni.

Preuzeto s internet stranica Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.