Fotonaponski sustavi i za vozila

Američki portal ‘Renewable Energy World.com’ je izvijestio da je Panasonic započeo s proizvodnjom fotonaponskih modula snage 180 W koji su namijenjeni za postavljanje na krovove automobila. Uostalom, tvrtka je još u veljači 2017. godine najavila da će prvi takvi moduli biti postavljeni na Toyotu Prius, vjerojatno najpoznatije hibridne automobile na svijetu. U skladu s time, do kraja travnja 2017. godine Toyota je na japanskom tržištu prodala 1350 Priusa s FN modulima na krovu, što čini oko 9% ukupne prodaje tih vozila u Japanu u tom mjesecu. Na osnovi dosadašnjih istraživanja koje je provela Toyota, Priusi opremljeni FN sustavom na krovu mogli bi samo s napajanjem iz Sunčeve energije preći 2,9 – 6,1 km.

Proizvodnja FN ćelija i modula za postavljanje na vozila smatra iznimno isplativom tržišnom nišom, s obzirom na to da su kineski potrošači srezali cijene uobičajenih FN ćelija i modula na najniže razine. Istodobno, Panasonic je partner američkom proizvođaču električnih vozila Tesla Motors u projektu Gigafactory, a još je u studenom 2016. godine čelnik Tesle, Elon Musk, najavio kako bi Tesla Model 3 mogao biti proizveden upravo s FN sustavom na krovu.

No, još je jedan svjetski poznat proizvođač električnih vozila, japanski Nissan, ponudio mogućnost postavljanja FN sustava na krovu svojeg električnog automobila Leaf i to kako bi omogućio napajanje potrošača u vozilu kao što su radio ili klima-uređaj, dok je kineska tvrtka Hanergy Holding Group predstavila projekt razvoja četiri solarna električna automobila, pri čemu tankoslojne module razvija tvrtka Fuyao Glass Industry Group.

Preuzeto s portala energetika-net.com.