FOND ZA ZAŠTITU OKOLIŠA I ENERETSKU UČINKOVITOST ZAPOČEO S ISPLATAMA SREDSTAVA

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost će od 1. rujna 2016. godine prema redoslijedu zaprimljenih faktura početi građanima i tvrtkama isplaćivati zaostala sredstva za ugovorene projekte.

Naime, Vlada Republike Hrvatske na današnjoj je sjednici Fondu dala suglasnost za odobrenje prekoračenja po transakcijskom računu u iznosu do najviše 100 milijuna kuna radi financijskog uravnoteženja likvidnosti. „Bivša uprava Fonda financijski je neodgovorno i neodrživo ugovarala projekte energetske obnove obiteljskih kuća i višestambenih zgrada što je proračun Fonda za ovu i sljedeću godinu opteretilo sa 750 milijuna kuna obveza koje teško podmiruje. Na žalost, taj se problem reflektirao na korisnike naših sredstava te smo oko dva i pol mjeseca kasnili s plaćanjem. Žao nam je što je došlo do situacije koja je prouzročila probleme građanima, ali i pojedinim poduzetnicima u njihovom poslovanju, no intenzivno smo sve vrijeme radili na rješavanju tog problema.“, objasnio je v.d. direktora Fonda Ljubomir Majdandžić. Zahvalio je Vladi RH i ministru zaštite okoliša i prirode Slavenu Dobroviću što su imali sluha za pozitivno rješavanje nastale situacije.

Najavio je kako će Fond potpisati Ugovor s Hrvatskom poštanskom bankom te početi već od sutra s isplatama. Očekuje se da će nastali zaostaci biti podmireni u roku od 15-ak dana. „Sve službe Fonda će intenzivno raditi kako bi se dnevno proknjižio što veći broj plaćanja da bi tvrtke i građani u što kraćem roku dobili sredstva koja im ugovorom pripadaju.“, najavio je Majdandžić. Građane i izvođače moli za još malo razumijevanja i strpljenja, jer će odobrena sredstva sigurno tijekom rujna dobiti na svoje račune.