EU novac za energetski neovisne otoke

Europskim parlamentarcima Toninu Piculi, Alfredu Santu i Micheli Giuffrida usvojen je amandman u sklopu projekta ‘Jačanje suradnje oko klimatske akcije na otocima unutar i izvan EU kroz stvaranje otočnog identiteta’ unutar Sporazuma gradonačelnika za klimu i energiju.

Cilj projekta, za koji je EU odobrila dva milijuna eura, je učiniti otoke predvodnicima u korištenju čiste energije i uzorima za rješenja na europskoj razini, a novac će biti dodijeljena u sljedeće dvije godine. ‘Krajnji cilj je pomoći otocima da u najvećoj mogućoj mjeri za proizvodnju električne energije koriste lokalne izvore čiste energije i tako postanu što autonomniji u opskrbi energijom’, istaknuo je zastupnik Picula.

U okviru ove akcije bit će uspostavljen Europski otočki energetski forum (European Energy Islands Forum), koji će biti osnovan na Kreti. Preko njega će se pratiti napredovanje otoka, poticati umrežavanje, razmjenjivati iskustava i prenositi znanja na same otoke. Picula je također najavio i projekt koji istražuje modele rješavanja nedostatka vode na otocima.

Projekt „Water saving challenge“ će okupiti osam otoka iz četiri zemlje članice EU (Hrvatska, Francuska, Grčka i Irska) koji će koristiti svoje iskustvo i znanje za razvoj modela rješavanja nestašice vode. U okviru tog velikog projekta, zastupnik Picula organizira panel raspravu o otocima u Strategiji 2020, 21. ožujka u Bruxellesu, u što će biti uključena i dva hrvatska otoka: Vis i Lastovo.

Cilj tog projekta je pokazati kako uštedjeti vodu odnosno smanjiti potrošnju pomoću inovativnih tehnoloških rješenja i promjene svakodnevnih ljudskih navika. Različiti otoci predstavit će različita rješenja, kombinirati svoja iskustva i napraviti održive modele upravljanja vodama. Ideja je uštedjeti i vodu i novac. Uključeni otoci će postaviti presedan ne samo za druge otoke, već i za ugrožene obalne zajednice.

Preuzeto s portala energetika-net.com.