EU: Električne punionice uskoro obvezne u svim novim zgradama?

Prodaja električnih vozila u stalnom je porastu diljem Europe, a predložena inicijativa nove EU direktive mogla bi dodatno potaknuti rast njihove prodaje i općeniti uspon električne mobilnosti diljem Unije.

Naime, novim nacrtom EU direktive zahtijevati će se da svaka nova ili obnovljena kuća u Europi mora biti opremljena sa vlastitim punjačem za električna vozila. Ukoliko direktiva bude odobrena, stupiti će na snagu 2019. godine. Osim toga, novi propisi EU (koji bi trebali biti objavljeni do kraja godine) zahtijevati će da do 2023. godine 10% parkirnih mjesta u novoizgrađenim zgradama bude rezervirano za punionice za električna vozila.

Ove mjere osmišljene su za stvaranje stabilne infrastrukture na cijelom području EU. Čelnici EU sve više shvaćaju kako ljudi trebaju adekvatne poticaje za prihvaćanje korištenja električnih vozila, a praktičnost velikog broja lokacija za punjenje važan je faktor u cijeloj priči.

Instalacija toliko velikog broja novih punionica mogla bi uzrokovati veliki pritisak na elektroenergetsku mrežu, no neki europski proizvođači automobila kao što su Renault i BMW već rade na pametnim rješenjima. Renault tako surađuje s energetskim tvrtkama u projektu razvoja planova elektrana koje će već oslabljene baterije vozila koristiti za skladištenje energije, dok je BMW u suradnji s tvrtkom Bosch već nedavno otvorio sličnu elektranu u blizini Hamburga.

Preuzeto s portala croenergo.eu.