EP usvojio novi energetsko-klimatski paket

Europski parlament na svojoj je plenarnoj sjednici u Strasbourgu dao zeleno svjetlo za početak mandata za pregovor s Vijećem o paketu Čiste energije, a koja uključuje smanjenje potrošnje energije za 35% do 2030. u odnosu na razinu iz 2005. godine, te povećanje udjela iz obnovljivih izvora s 27% na 35%. Izmjenom Direktive Europska komisija želi postići veću uporabu obnovljivih izvora energije, čišće grijanje i hlađenje, dekarbonizirani transport te bolju informiranost potrošača.

Parlament je 17.1.2018. godine usvojio tri prijedloga o čistoj energiji (obnovljivi izvori, energetska efikasnost i mehanizmi nadzora). Udio obnovljivih izvora u energetskoj potrošnji gotovo se udvostručio u posljednjih nekoliko godina, od oko 8,5 posto 2004. na 16,7 posto 2015., a EU će doseći svoj cilj od 20 posto do 2020. Države članice su se 2014. dogovorile povećati cilj na 27 posto do 2030., no zastupnici su utvrdili kako bi taj cilj trebao biti barem 35 posto. Zastupnici su izglasali i obvezujuće ciljeve za smanjenje potrošnje energije u EU-u za 35 % do 2030. te smanjenje emisija CO2. Poboljšanje se odnosi i na grijanje i hlađenje zgrada na što se troši 40 posto energije u EU-u, od kojih je čak 75 posto energetski neučinkovito.

U prosincu 2017. pregovarači Parlamenta, Vijeća i Komisije složili su se da države članice trebaju pripremiti nacionalne strategije za obnovu stambenih i nestambenih zgrada. Osim toga, Europski je parlament prošle godine pojednostavio i oznake energetske potrošnje na kućanskim aparatima kao što su televizori, usisavači i sijalice, kako bi potrošači mogli jednostavnije usporediti energetsku učinkovitost tih kućanskih uređaja.

Preuzeto s portala www.energetika-net.com.