Energetska obnova obiteljskih kuća tek 2018. godine

Iz europskih fondova Hrvatska je osigurala 30 milijuna eura za energetsku obnovu obiteljskih kuća, ali teško da će u ovoj godini biti raspisan natječaj jer se čeka izmjena uredbe kojom bi se omogućilo i fizičkim osobama da budu korisnici sredstava. Europski parlament, kažu u Ministarstva graditeljstva, uredbu bi trebao izmijeniti tek krajem 2017.

Prijašnjih godina energetsku obnovu kuća je financirala država, no kako se Fond za energetsku učinkovitost našao u financijski poteškoćama, program je obustavljen. U iščekivanju izmjene europske uredbe Ministarstvo graditeljstva u suradnji s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova EU-a, razrađuje alternativne modele za raspodjelu novaca. ‘Sredstva bi se dodijelila vlasnicima obiteljskih kuća uvođenjem posrednika kao prijavitelja na EU projekt (npr. jedinice lokalne i regionalne samouprave i slično). Prilikom razrade uvjeta razmatraju se sve prednosti i mane pojedinog modela’, ističu iz ministarstva na upit Tportala. Pitanje je koliko će postotak sufinanciranja biti u budućnosti.

Provedbom poziva za energetsku obnovu obiteljskih kuća promicat će se integralni pristup te će biti potrebno ostvariti 50% uštede energije za grijanje, isto kao i kod energetske obnove višestambenih zgrada, što se pokazalo da nije problem jer su postignute uštede i veće, kažu u MGIPU. Procjenjuje se da će oko 225 milijuna kuna biti dovoljno za obnovu više od 2000 obiteljskih kuća. “Novi poziv bit će sufinanciran isključivo sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj, a stopa sufinanciranja ovisit će i o socijalnim kriterijima na čijoj razradi se upravo radi, a sve kako bi se omogućilo građanima da dobiju što višu stopu sufinanciranja. Naravno sve je potrebno iskomunicirati i dogovoriti s predstavnicima Europske komisije”, ističu iz Ministarstva graditeljstva.

Preuzeto s portala energetika-net.com.