ELEN punionice u Antunovcu, Valpovu i Crikvenici

HEP je u trajni pogon jučer pustio ELEN punionice za električna vozila u Antunovcu i Valpovu čime su Osijek i njegova okolica postali jedno od područja s najvećim brojem ELEN punionica u Hrvatskoj. Kako je priopćeno iz HEP-a, puštanjem u pogon ELEN punionice, Općina Antunovac postaje prva općina u Hrvatskoj koja je pristupila razvoju elektromobilnosti kroz javne punionice postavljene sukladno EU direktivama.

ELEN punionice u Antunovcu i Valpovu postavljene su temeljem Sporazuma o suradnji na razvojnom projektu HEP-a za izgradnju infrastrukture za punjenje električnih vozila, gdje su Općina Antunovac i Grad Valpovo dali pravo služnosti za parkirna mjesta, a HEP je ugradio punionice uz tehničku podršku Elektroslavonije Osijek. Na punionicama u Antunovcu (Gospodarska zona bb) i Valpovu (ulica Ive Lole Ribara bb) moguće je istodobno punjenje dvaju vozila, s načinom punjenja AC mod3 tipe2, uz vrijeme punjenja od jednog do četiri sata, ovisno o stanju baterije vozila i vrsti pretvarača u samom vozilu.

Punjenje na obje ELEN punionice je trenutno besplatno, ali je moguće samo uz RFID identifikacijsku karticu, koja se za sve vlasnike električnih vozila u Hrvatskoj može dobiti slanjem zahtjeva na e-mail adresu elen@hep.hr. HEP je do sada u Hrvatskoj postavio i pustio u pogon 35 javnih ELEN punionica u suradnji s gradovima i zainteresiranim partnerima, od čega je pet brzih AC/DC punionica ugrađeno u Koprivnici, dok se u Zagrebu nalazi ultrabrza punionica sa solarnim nadstrešnicama.

U fazi realizacije priključka na elektroenergetsku mrežu nalaze se punionice u Čakovcu, Dubrovniku, Našicama, Gospiću, Otočcu, Novom Vinodolskom, Pagu, Braču i drugim gradovima. Također, kroz sufinanciranje od strane Europske unije, HEP priprema otvaranje brzih punionica na autocestama koridora TEN-T.

Dodajmo ovome kako je HEP u pogon pustio i punionicu ELEN u Crikvenici, u Vinodolskoj ulici bb.

Preuzeto s portala energetika-net.com.