Dodijeljene dozvole, kreću novi geotermalni projekti u Slavoniji, Podravini i Međimurju

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja donijelo je 13. listopada 2020. godine odluke o izdavanju dozvola za istraživanje geotermalnih voda za energetske svrhe za četiri istražna prostora na području Slavonije, Podravine i Međimurja.

Dozvolu za istraživanje geotermalnih voda za energetske svrhe na istražnom prostoru Legrad-1 dobila je tvrtka GEO POWER ENERGY DEVELOPMENT d.o.o  (Zagreb). Nadalje, tvrtka ENSOLX d.o.o. (Zagreb) dobila je dvije dozvole za istraživanje i to na istražnim prostorima „Ernestinovo“ i „Merhatovec“, dok je dozvolu za istraživanje geotermalnih voda na istražnom prostoru „Lunjkovec-Kutnjak“ dobila tvrtka BUKO TERMAL d.o.o. (Mali Bukovec), inače u vlasništvu Varaždinske županije i općine Mali Bukovec.

Podsjetimo, Agencija za ugljikovodike u lipnju ove godine raspisala je natječaj za istraživanje geotermalnih voda za energetske svrhe na četiri istražna prostora za koje je pristiglo devet ponuda sedam različitih ponuditelja. Povjerenstvo za provođenje nadmetanja za istraživanje geotermalnih pregledalo je i ocijenilo pristigle ponude te je sukladno Zakonu uputilo prijedlog za dodjelu dozvola Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja.

Što se tiče radnih programa, odnosno projekata s kojima su se kompanije nadmetale, prvenstveno je riječ o geotermalnim elektranama koji će dati doprinos održivoj, čistoj i, što je najvažnije, stabilnoj proizvodnji električne energije.

Marijan Krpan, predsjednik uprave Agencije za ugljikovodike istaknuo je kako su ovi natječaji  jasan pokazatelj da geotermalni projekti mogu igrati važnu ulogu u energetskoj tranziciji, ali i biti okosnica zelenih projekata u Republici Hrvatskoj. Krpan se dotaknuo i posebno teških okolnosti u kojima se odvijao ovaj natječaj.

– Dobili smo ponude za sva istražna područja i privukli investitore, ali i lokalnu zajednicu. To je osobito bitno jer je natječaj išao u trenutku kad su sve velike kompanije stopirale projekte istraživanja zbog neizvjesnosti koju je donijela pandemija. Vjerujem da će se na ovim lokacijama razviti uspješni geotermalni projekti. Imamo dovoljno domaćeg znanja i iskustva, ali i prirodnih potencijala koje moramo usmjeriti u one obnovljive izvore od kojih gospodarstvo i lokalna zajednica mogu imati najviše koristi – istaknuo je Krpan.

Vrijedi naglasiti kako se samo vrijednost istražnih radova na ovim projektima procjenjuje na gotovo 152 milijuna kuna.

Preuzeto sa službene stranice Agencije za ugljikovodike.