Čak 1,7 milijardi kuna investicija u energetsku obnovu zgrada

Idućih mjeseci Hrvatska će imati više od tisuću gradilišta i oko 1,7 milijardu kuna ukupnih investicija koje će pokrenuti građevinski sektor u narednih 18 mjeseci, do kada moraju biti završeni projekti energetske obnove koje je pokrenula Vlada. Naime, iz Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja (MGIPU) objavili su da je odobreno  povećanje alokacije sredstava za energetska obnovu višestambenih zgrada te za energetska obnovu zgrada i korištenje obnovljivih izvora energije u javnim ustanovama koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja.

Kad je riječ o pozivima za energetsku obnovu višestambenih zgrada početna alokacija sa 152 milijuna kuna povećana je na 560,9 milijuna kuna bespovratnih sredstava. „Ukupno je zaprimljeno 649 prijava, od čega kriterije prihvatljivosti zadovoljava 596 prijava što dovodi do ukupne investicije u vrijednosti 939,9 milijuna kn“, pojasnio je ministar graditeljstva Lovro Kuščević. Svrha tog poziva je provedba mjera energetske obnove i korištenje obnovljivih izvora energije u višestambenim zgradama koje će rezultirati smanjenjem potrošnje energije za grijanje i/ili hlađenje kroz integrirani pristup.

Također, ministar Kuščević je rekao kako je u okviru Poziva na dostavu projektnih prijedloga ‘Energetska obnova zgrada i korištenje obnovljivih izvora energije u javnim ustanovama koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja’ osigurano 152 milijuna kuna iz EFRR-a, no zbog velikog broja prijava koje su zadovoljile kriterije prihvatljivosti traženo je i odobreno od strane Upravljačkog tijela povećanje alokacije na 348,7 milijun kuna bespovratnih sredstava. Radi se o 234 prijave od kojih kriterije prihvatljivosti zadovoljava 223 prijava, iznos ukupne investicije 781,3 milijuna kuna od čega je 348, 7 milijuna kuna bespovratnih sredstava. Prema riječima ministra Kuščevića svi prijavljeni projekti za energetsku obnovu višestambenih zgrada i javnih ustanova koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja, a koji zadovoljavaju kriterije prihvatljivosti bit će sufinancirani iz EU fondova.

Za javne ustanove koje se bave odgojem i obrazovanjem odnosno vrtiće, osnovne i srednje škole, učeničke domove i fakultete sufinancirat će se 223 projekta, odnosno 61 vrtić, 4 fakulteta, 138 osnovnih škola, 17 srednjih škola, jedna školska dvorana i dva učenička doma. „S obzirom na veliki odaziv naših sugrađana mi smo sukladno traženjima povećali alokacije i tako odobrili dvostruko više sredstava od onoga što je prvobitno planirano. Od 100 milijuna eura bespovratnih sredstava koje smo namijenili za smanjenje potrošnje energije u stambenim zgradama već smo kroz ova dva poziva alocirali gotovo 75 milijuna eura što govori o alokacijskoj sposobnosti i onome što trebamo raditi,“ kazala je ministrica EU fondova Gabrijela Žalac. Vlada je prošli tjedan donijela odluku o produžetku financiranja Programa energetske obnove 2014.-2015., a realizacijom brojnih zgrada u vlasništvu država i gradova uštedjet će se 51,5 milijun kWh godišnje.

Preuzeto s portala energetika-net.com.