Belgija: Kako proizvoditi energiju iz zagađenog zraka?

Energiju možemo proizvoditi i iz onečišćenog zraka. Barem tako tvrde belgijski znanstvenici koji su razvili proces koji može “očistiti” zrak i istovremeno proizvoditi energiju.

Profesor Sammy Verbruggen, jedan od voditelja projekta, pojašnjava: “U procesu koristimo mali uređaj sa dvije komore odvojene membranom. S jedne strane se čisti zrak, a s druge se strane degradacijom dobiva vodik“. Studiju su proveli znanstvenici sa sveučilišta u Antwerpenu i Leuvenu, a objavljena je u magazinu ChemSusChem.

Dobiveni vodik može se skladištiti i kasnije koristiti kao gorivo. “Srž nove tehnologije je sadržana u membrani koja je izrađena od posebnih nanomaterijala koji rade kao katalizatori sposobni proizvoditi vodik i smanjiti atmosfersko onečišćenje“, dodaje Verbruggen. Kako bi mogao uspješno raditi svoj “posao“, ovaj uređaj mora biti samo izložen svjetlosti, a tehnologija koristi procese slične onima u solarnim panelima.

Jedina razlika je, objašnjavaju znanstvenici, da se električna energija ne generira izravno već se pohranjuje kao vodik. Sljedeći cilj je daljnji razvoj procesa kako bi se omogućila primjena tehnologije i na industrijskoj razini.

Preuzeto s portala croenergo.eu.