Beč će svu javnu rasvjetu zamijeniti LED tehnologijom

Grad Beč postavio si je ambiciozan cilj da do 2020. godine 50.000 javnih rasvjetnih tijela zamijeni ekološkom i lako održivom LED rasvjetom. Od ukupno 154.000 rasvjetnih tijela u Beču njih 50.000 viseće su svjetiljke i u upotrebi su već oko 60 godina. Projektom nisu obuhvaćene svjetiljke koje se nalaze u povijesnim dijelovima grada i dio su kulturne baštine.

LED rasvjetom može se uštedjeti i više od 60 % energije u odnosu na konvencionalnu rasvjetu što značajno doprinosi zaštiti klime. Nova tehnologija rasvjete omogućuje i ciljano osvjetljenje raskrižja i pješačkih prelaza, što povećava sigurnost u prometu. Osim toga nove svjetiljke zahtijevaju i manje održavanja, čime se dugoročno isplativije“, ističe bečka dogradonačelnica iz redova zelenih Maria Vassilakou.

Nova LED rasvjeta koja će biti postavljena diljem Beča ima drugačije karakteristike od dosadašnje. Snop svjetla usmjeren je naime prema dolje, što znatno doprinosi smanjenju svjetlosnog onečišćenje koje je posebno jako u velikim gradovima.

Prelazak na LED rasvjetu ima i niz drugih prednosti poput manjeg privlačenja insekata, jedinstvene boje gradske rasvjete i modernog, pametnog dizajna (modularno postavljanje, moderna LED tehnologija).

Preuzeto s portala croenergo.eu.