Prva blockchain trgovina energijom u Velikoj Britaniji dogodila se u naselju Hackney’s Banister House Estateu, kako je izjavio Verv, platforma za trgovanje energijom preko koje je dogovor bio moguć. To naselje prvo je u Hackneyu koje ima vlastitu zajedničku proizvodnju energije. Verv je koristio značajnu potporu Innovate UK-a za instaliranje lanca PV, baterija i pametnih čvorišta na 13 zgrada naselja.

Provedeno je razdoblje testiranja nove tehnologije s ciljem pomaganja stanovnicima u korištenju lokalnih obnovljivih izvora energije i smanjenja njihovih računa. Pametna čvorišta procjenjuju profil potrošnje energije kućanstava, identificiraju opskrbu sunčevom energijom u svakoj akumulatorskoj bateriji, a zatim dodjeljuju obnovljivu energiju stanovnicima prema njihovim potrebama. Tijekom prve trgovine 1 kWh je preneseno iz reda solarnih ploča s obiljem električne energije na jednom od krovova zgrade, do stanovnika koji živi u drugom bloku stanova istog naselja.

Član energetske zajednice Banister House napomenuo je kako do nedavno nisu vidljive nikakve prednosti iz električne energije proizvedene od solarnih panela na krovovima, budući da britansko tržište električne energije nije imalo odgovarajuću strukturu, no blockchain znači promjenu.

Preuzeto s portala www.energetika-net.com.