Održan Regionalni gospodarski susret na temu hidroelektrana, bioplina i biomase u Hrvatskoj

U dvorani Tehnološko inovacijskog centra Međimurje u Čakovcu su Austrijski ured za vanjsku trgovinu u suradnji s Međimurskom županijom, Međimurskom energetskom agencijom MENEA te Regionalnom energetskom agencijom sjeverozapadne Hrvatske REGEA organizirali gospodarski susret na temu „Male hidroelektrane, bioplin i biomasa u Hrvatskoj”.

Skup je otvorio župan Međimurske županije Matija Posavec i direktor Austrijskog ureda za vanjsku trgovinu Roman Rauch, a prisutne je pozdravio i direktor Međimurske energetske agencije g. Mario Klobučarić. Na Gospodarskom susretu predstavilo se 11 austrijskih tvrtki s gore navedenih područja. U programu su sudjelovali i hrvatski stručnjaci koji su isti obogatili sa svojim prezentacijama stečenih iskustava kao i vizije razvoja ovog gospodarskog sektora.

Međimurje je izuzetno rano prepoznalo potencijale obnovljivih izvora energije kao i energetske učinkovitosti. Gospodarski susreti regionalnog tipa poput ovoga prilika su za upoznavanje s načinom rada različitih tvrtki s respektabilnim iskustvom na svom području djelovanja i proizvodnje. Ovdje su to austrijske tvrtke s područja malih hidroelektrana, bioplina i biomase, no danas svakako trebamo svi iskoristiti priliku i za stjecanje korisnih i kvalitetnih inozemnih kontakata, kao i mogućnost dogovaranja buduće suradnje između hrvatskih i austrijskih malih i srednjih poduzeća. – istaknuo je župan Matija Posavec u svojem pozdravnom govoru ističući da je sama županija provodila 4 europska projekta, od kojih su 2 još uvijek aktivna, u vrijednosti od 1,4 milijuna eura, kao i različite nacionalne projekte a sve na temu energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije.

Međimurje koje je i izvan granica Lijepe naše prepoznato kao business friendly regija, zasnovana na kvalitetnoj radnoj snazi, kvalitetnoj proizvodnji i izvrsnom odnosu prema svim poduzetnicima ovime još jedanput potvrđuje da je spremno uvijek činiti nove korake naprijed s ciljem privlačenja novih investitora i novih proizvodnih procesa. – zaključio je Posavec otvorivši sam Gospodarski susret.

Ovo mi je drugi dolazak u Međimurje u nešto malo više od mjesec dana i moram istaknuti da se ovdje osjeća ta klima, mentalni sklop kod ljuti koji prati naš austrijski smisao za posao. – naglasio je Roman Rauch te istaknuo da je vizija ove sredine, njihovih čelnih ljudi jasna, s realno ostvarivim ciljevima. Upravo zato će Međimurje imati posebno mjesto na investicijskoj karti austrijskih investitora – zaključio je Rauch.

U nastavku susreta su se svojim projektima predstavili i REGEA iz Zagreba, kao i predavači s Fakulteta strojarstva i brodogradnje objašnjavajući bioplin kao energent i potencijal malih hidroelektrana u Hrvatskoj.

Prezentacije austrijskih tvrtki koje su se predstavile na Gospodarskom susretu, kao i hrvatskih predavača možete naći u podnožju ovog članka.