Završna konferencija projekta energetske obnove Doma za starije i nemoćne osobe Čakovec

 

Projekt energetske obnove zgrade Doma za starije i nemoćne osobe Čakovec provodi se u okviru operativnog programa Konkurentnost i kohezija, kroz javni poziv 4c1.4 za energetsku obnovu korištenje OIE u zgradama javnog sektora.

Projekt je s provedbom započeo krajem 2018. godine kada su potpisani ugovori o dodjeli bespovratnih sredstava. Nakon toga krenulo se u pripremu dokumentacije te je započet postupak javne nabave koji je završio u proljeće 2019. godine, a u ljeti 2019. godine službeno su započeli radovi.

U drugoj polovici 2019. te početkom 2020. radovi su se paralelno izvodili i na vanjskom i u unutrašnjem dijelu zgrade. S obzirom na to da je u ožujku 2020. godine započela pandemija koronavirusa, radovi u unutrašnjosti objekta morali su se zaustaviti, no, usprkos virusu, uz pridržavanje epidemioloških mjera nastavili su se radove na vanjskom dijelu zgrade.

Radovi na vanjskom dijelu zgrade obuhvaćali su dodavanje toplinske izolacije od kamene vune debljine 14cm na vanjske zidove, a 16-18cm na krovove, odnosno stropove zgrade. Uz samu izolaciju, s ciljem očuvanja izvornog izgleda zgrade postavila se klinker opeka kao završni sloj te se zamijenila cjelokupna vanjska stolarija zgrade.

Ukupne projektirane uštede u godišnjoj potrebnoj toplinskoj energiji za grijanje iznose 72% te će zgrada nakon obnove spadati u energetski razred B.

U unutrašnjem dijelu zgrade su se do zatvaranja provodili radovi na zamjeni rasvjete te uvođenju tzv. rekuperacije, odnosno učinkovite ventilacije s povratom topline otpadnog zraka te mogućnošću rashlađivanja korisničkih soba. U cilju izvedbe takvog sustava, izvođači radova morali su ući u svaku korisničku sobu kako bi se postavio sustav dobave svježeg zraka u dio gdje osobe borave i spavaju te sustav odvodnje istrošenog zraka iz kupaonica. Ovime se uz energetske uštede korisnicima osiguravaju mnogo bolji uvjeti u vidu kvalitete i temperature zraka u korisničkim sobama tijekom cijele godine jer taj sustav radi s minimalnim intenzitetom 24h dnevno, sedam dana u tjednu, osim u periodima održavanja jednom ili dva puta godišnje, ali je kao takav neprimjetan za korisnike.

Kako je izvođaču radova bilo onemogućeno ulaziti u unutrašnjost zgrade zbog epidemioloških mjera, ovi su se radovi morali prolongirati te se s izvođenjem radova nastavilo početkom ožujka ove godine, čim je epidemiološka situacija to dozvolila. Ako se povoljna situacija nastavi, radovi bi trebali biti završeni kroz sljedeća dva mjeseca. Nakon toga slijedi izrada energetskog certifikata nakon obnove te predaja cjelokupne dokumentacije s ciljem potraživanja bespovratnih sredstava.

Ukupna vrijednost projekta energetske obnove iznosi 10.055.918,61 kuna.

Iz fondova Europske unije, odnosno putem Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020., Prioritetna os 4 Promicanje energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije, Međimurskoj županiji dodijeljena su bespovratna sredstva u iznosu od 5.377.856,41 kn što predstavlja 53,48% ukupnih troškova projekta.

Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije sufinanciran provedbu projekta u iznosu od 2.059.973,82 kuna, kojim se sufinancira 20,49% ukupne vrijednosti projekta energetske obnove.

Ukupni iznos sufinanciranja od strane nositelja projekta koji je osigurala Međimurska županija, koja je nositelj projekta i osnivač ustanove iznosi 2.618.088,38 kuna odnosno 26,03% ukupnih troškova projekta.