Zbog velikog interesa za energetsku obnovu produljeno radno vrijeme FZOEU

Ostalo je još samo pet dana za prijave za sufinanciranje energetske obnove višestambenih zgrada. Javni poziv vrijedan 152 milijuna kuna koji je objavilo Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja zatvara se 16. siječnja te do tada svi zainteresirani predstavnici stanara, odnosno upravitelji zgrada moraju kompletiranu dokumentaciju dostaviti Posredničkom tijelu razine 2 – Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Naime, od ove godine se energetska obnova zgrada sufinancira iz fondova Europske unije pa su i procedure prijave nešto složenije nego prijašnjih godina. No, unatoč tome, interes građana je velik pa su tijekom protekla tri mjeseca stručnjaci Fondovog Sektora za energetsku učinkovitost, kao tehnička  pomoć, bili na raspolaganju svim zainteresiranim prijaviteljima kako bi im pregledali dokumentaciju te dali savjete što u projektu trebaju eventualno izmijeniti ili nadopuniti. Održano je stotinjak što individualnih savjetovanja što radionica te pregledano oko 400 projektnih prijedloga. Njih 103 je već kompletirano te su dobili Izjavu o spremnosti koja je uvjet za prijavu na javni poziv.

Tjedan pred nama trebao bi biti „udarni“ jer se na finalnom pregledu očekuje veliki broj projekata koje su upravitelji trebali korigirati prema dostavljenim uputama. Radi toga je prilagođeno i radno vrijeme te će u ovu subotu i nedjelju Fond raditi od 10:00 do 18:00 sati, a u ponedjeljak, na sam dan zatvaranja javnog poziva strankama će biti dostupan od 8:00 do 23:59 sati.

Na ovaj je način Fond želio maksimalno izići u susret prijaviteljima te im, uz sve dosadašnje stručne savjete u pripremi dokumentacije, pomoći oko završnog uvezivanja i pakiranja projektnog prijedloga da se ne bi dogodio neki propust administrativne prirode. Ovo je prvi put da se energetska obnova višestambenih zgrada sufinancira iz EU sredstava te se bilo potrebno prilagoditi novim procedurama, ali i sve detaljno kontrolirati i po nekoliko puta, s ciljem da se mogućnost pogrešaka svede na minimum.

Po zatvaranju poziva, postupak ocjenjivanja i odabira traje 120 dana, nakon čega se sklapa ugovor s odabranim korisnikom sredstva. Za očekivati je da će prvi radovi na obnovi zgrada započeti u srpnju, a odobreni iznosi s obzirom na visinu ukupne investicije i 60 postotno sufinanciranje mogu po projektu biti od 100 tisuća pa do čak 13 milijuna kuna.

Preuzeto sa Internet stranica Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.