Za sufinanciranje energetske obnove javnih ustanova koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja prijavljen 231 projekt

U ponedjeljak, 20.2.2017. godine, u ponoć je i službeno zatvoren Poziv na dostavu projektnih prijedloga  za sufinanciranje energetske obnove zgrada u javnim ustanovama koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja. Poziv je objavilo Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja 22. studenog 2016. godine, a Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost je u svojstvu Posredničkog tijela razine 2 zaprimio ukupno 231 projekt energetske obnove fakulteta, škola, vrtića te učeničkih domova diljem Hrvatske. Ukupna vrijednost projekata obnove kreće se oko 800 milijuna kuna, a prijavitelji se nadaju bespovratnim sredstvima od oko 402 milijuna kuna.

„Protekla tri mjeseca prijavitelji su u suradnji s Fondovim Sektorom za energetsku učinkovitost vrijedno pripremali projekte i svu potrebnu dokumentaciju. Gotovo 300 projekata je bilo zainteresirano za ovaj program, a uspješno je prijavljeno njih 231. Svi koji su zadovoljavali uvjete, s Fondom su potpisali Sporazum o partnerstvu i od nas dobili Izjavu partnera kojom se potvrđuje njihova spremnost za prijavu. Ključno je bilo detaljno pregledati projekte, ali se pregledavala i ostala dokumentacija poput dokaza legalnosti i slično, kako bismo bili sigurni da projekt neće biti odbijen radi administrativnih razloga.“ rekao je v.d. direktora Fonda Ljubomir Majdandžić. Dodao je kako je prosječna očekivana ušteda u zgradama prijavljenima na poziv oko 65%, iako je u nekim projektima i veća od 80%, dok je minimum propisan pozivom 50%. „Energetska učinkovitost ovih zgrada izuzetno je važna. Ne samo da njome osiguravamo kvalitetan i zdrav boravak našim najmlađima već im šaljemo i poruku odnosno educiramo ih o važnosti energetske učinkovitosti i održivog razvoja. Osobito mi je drago i da 60-ak škola planira primjenu sunčanih toplinskih kolektora za zagrijavanje vode, a njih 10-ak i ugradnju fotonaponskih modula za proizvodnju struje.“ zaključio je Majdandžić.

Na Poziv su se mogle javiti jedinice lokalne ili područne (regionalne) samouprave koje su vlasnici zgrada u kojima javne ustanove obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja, i/ili osnivači tih ustanova koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja. Najveći broj zaprimljenih projekata već tradicionalno dolazi iz Primorsko-goranske županije (29), zatim Osječko-baranjske županije (25),  Grada Zagreba (17) i Vukovarsko-srijemske županije (16). Dio njih je sredstva za projektiranje već dobio iz Europskih fondova, putem prošlogodišnjeg Pilot projekta.

Iako je prvotno planirana alokacija bila 152 milijuna kuna, s obzirom da je za ovu namjenu iz Europskog fonda za regionalni razvoj Hrvatskoj ukupno dostupno čak 211 milijun eura, u ministarstvu najavljuju i mogućnost povećanja alokacije. Najniži iznos bespovratnih sredstava koji se može dodijeliti za financiranje prihvatljivih troškova pojedinačnog projektnog prijedloga je 80.000 kuna, a najviši 10.000.000 kuna. Inače, postotak sufinanciranja se kreće od 35 pa sve do 60%, ovisno o lokaciji odnosno je li riječ o primorskoj ili kontinentalnoj Hrvatskoj, te o indeksu razvijenosti županije.

Preuzeto s internetskih stranica Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.