UČENJE I INOVATIVNA RJEŠENJA NA PRVOM STROJARSKOM HUBU REGIONALNOG CENTRA KOMPETENTNOSTI IZ PODRUČJA STROJARSTVA

Pet dana intenzivnog učenja o poduzetničkim vještinama i sedam inovativnih ideja koje su korak bliže tržištu glavni su rezultat prvog strojarskog huba Regionalnog centra kompetentnosti iz područja strojarstva Tehničke škole Čakovec provedenog tijekom lipnja i srpnja u organizaciji Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje i uz tehničku podršku Metalske jezgre Čakovec.

Tijekom strojarskog huba Regionalni centar kompetentnosti Tehničke škole (RCK TŠČ) postao je središnje mjesto okupljanja poduzetnika, učenika i poduzetnih pojedinaca koji su radili na osmišljavanju, razradi i razvoju inovativnih ideja iz područja strojarstva. Ovo je prvi od ukupno dva planirana huba koji Tehnička škola Čakovec provodi u okviru projekta Uspostava RCK u strojarstvu SJEVER – TŠČ, financiranog iz Europskog socijalnog fonda. Za osmišljavanje koncepta hubova i njihovu organizaciju zadužen je Tehnološko-inovacijski centar Međimurje d.o.o.

U prvom strojarskom hubu sudjelovalo je petnaest učenika iz Tehničke škole Čakovec, Tehničke škole Daruvar te Strojarske i prometne škole Varaždin, koje su predložili njihovi profesori iz matičnih obrazovnih institucija na temelju njihovih znanja, vještina, afiniteta i motivacije. Na hub je prijavljeno ukupno sedam inovativnih ideja u različitim fazama zrelosti. Nositelj jedne od prijavljenih ideja je učenik završnog razreda srednje škole, tri ideje dolaze od uspješnih poduzetnika, a tri od pojedinaca koji se tek spremaju pokrenuti vlastiti poduzetnički pothvat.

Aktivnosti huba započele su petodnevnom edukacijom u području poduzetničkih vještina koja je trajala od 27. lipnja do 1. srpnja 2022., a održala se u prostorima Regionalnog centra kompetentnosti Tehničke škole Čakovec (RCK TŠČ).

Slika 1: Edukacijski dio strojarskog huba

U ponedjeljak, 27. lipnja 2022. godine održana je radionica na temu Design thinking metodologije koju su vodili stručnjaci iz  Step-Ri znanstvenog-tehnologijskog parka Sveučilišta u Rijeci, g. Neven Tamarut i g. Mario Vukelić. Design thinking metodologija predstavlja skup alata i tehnika koje uvelike pomažu potencijalnim poduzetnicima u procesu prepoznavanja potreba svojih kupaca/korisnika, izradi prototipa te općenito razvoju kreativnog načina razmišljanja i generiranju inovativnih ideja.

U utorak su isti predavači nastavili na temu inovacije poslovnog modela cilj koje je bio sudionicima približiti proces razrade poslovnog modela poduzetničkog pothvata te naglasiti njegovu važnost i elemente. Platno poslovnog modela, kojeg su tijekom prva dva dana učili razvijati, sudionicima je poslužilo kao koristan alat u procesu razrade ideja u praktičnom dijelu huba. Nakon radionice, sudionici huba su posjetili TICM te Metalsku jezgru Čakovec i upoznali infrastrukturu poslovnog inkubatora TICM-a i laboratorije Metalske jezgre Čakovec.

Relevantno znanje o pokretanju poduzetničkog pothvata sudionici su imali priliku usvojiti u srijedu 28. lipnja. Stručnjaci iz TICM-a, Ivan Plačko i Sana Đukes približili su im proces pokretanja poduzetničkog pothvata i poslovnog planiranja te dali pregled mogućih izvora financiranja. Direktor TICM-a, Ivan Plačko, dotaknuo se razloga pokretanja poduzetničkog pothvata, karakteristika (ne)uspješnih poduzetnika, osnova SWOT analize te je predstavio put od ideje do tržišta. Sana Đukes, pomoćnica direktora TICM-a, temeljem dugogodišnjeg iskustva rada s poduzetnicima, učenicima je dala praktične savjete o tome na što je sve potrebno obratiti pažnju prilikom osnivanja poduzeća.

Slika 2: Edukacija o pokretanju poduzetničkog pothvata i poslovnog planiranja koju su održali Ivan       Plačko i Sana Đukes iz TICM-a

U četvrtak 30. lipnja radionicu na temu osnova marketinga s fokusom na digitalne metode održao je Dino Oreški, marketinški stručnjak iz Pro Media grupe. Cilj edukacije bio je dati konkretne savjete o izradi strategije (digitalnog) marketinga te izboru najučinkovitijih digitalnih alata/kanala za postizanje najboljih rezultata u poslovanju. Sudionici su dobili niz savjeta iz prve ruke o tome kako osmisliti i uspješno voditi marketinške kampanje te je neke od njih i zainteresirao da se dalje profesionalno razvijaju u ovom području.

Slika 3: Dino Oreški iz Pro Media grupe drži edukaciju o osnovama marketinga

Ciklus radionica završio je u petak 1. 7. 2022. radionicom poduzetnika i IT stručnjaka Nikole Brežnjaka koji je pričao o upravljanju karijerom, timovima te poslovanjem poduzeća u cjelini. Također, predavač je sudionike kroz dinamičan i interaktivan način rada usmjerio na ključne korake i izazove u ostvarenju njihovih osobnih planova i ambicija.

Slika 4: Radionica Nikole Brežnjaka o upravljanju karijerom, timovima i poslovanjem

Praktični dio huba proveden je kroz individualne konzultacije s tehničkim i poslovnim stručnjacima te rad na razradi ideja a odvijao se kontinuirano u vremenu od 27. lipnja do 31. srpnja 2022. godine. Poslovni stručnjaci angažirani na projektu bili su zaposlenici Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje (TICM), Ivan Plačko, Sana Đukes i Igor Kovačić. Tehnološki stručnjaci angažirani na projektu bili su zaposlenici Razvojno-edukacijskog centra za metalsku industriju – Metalska jezgra Čakovec (MJČ), dr.sc. Mario Šercer, dr. sc. Ivana Mihalic Pokopec, dr. sc. Marina Grabar Branilović, Zoran Kadežabek i Luka Kovačić. Svih sedam inovatora koji su se uključili u proces razvoja svojih ideja uz kontinuiranu podršku poslovnih i tehničkih mentora, razvili su svoju poduzetničku i/ili tehničku ideju korak bliže komercijalizaciji.

Učenik završnog razreda Tehničke škole Čakovec, Jan Haček predstavio je prototip biometrijskog čitača u obliku POS-a za plaćanje uz korištenje otiska prsta kojeg je želio usavršiti u sklopu huba. Rješenje koje je osmislio, ukoliko bi se u potpunosti razvilo, bilo bi sigurnije i praktičnije od postojećih rješenja, prikladno za primjenu u noćnim klubovima, festivalima i sl. gdje se kreću velike skupine ljudi i zbog gužve plaćanje mora biti brzo i sigurno. Jan je u svrhu razvoja svoje ideje kontinuirano radio s poslovnim i tehničkim mentorima iz MJČ i TICM-a, s tehničkim mentorima je radio na tehničkom i estetskom usavršavanju prototipa, a s poslovnim mentorima na poslovnom planiranju komercijalizacije rješenja. Uz pomoć tehničkih stručnjaka, Jan je u sklopu huba usavršio uređaj estetski i funkcionalno te pomoću 3D ispisa izradio novi prototip, a uz podršku poslovnih mentora kreirao platno budućeg poslovnog modela na temelju čega su mu oni izradili poslovni plan.

Slika 5.

Gđa. Doris Kraljić na hub je prijavila ideju vezanu uz optimizaciju procesa uplinjavanja biomase za proizvodnju sintetičkog metana, električne energije, topline, biougljena ili kombinacije nabrojanog. Njezin projekt je trenutno u istraživačko-razvojnoj fazi i treba podršku u pronalasku partnera. Tehnički mentori su povezali gđu. Kraljić s relevantnim osobama u predmetnom području rada.

Sljedeća prijava odnosi se na nadogradnju i usavršavanje uređaja koji pomaže u liječenju govornih poremećaja, točnije u terapiji izgovora glasa ‘r’. Uređaj je razvio ugledni logoped dr. Darko Novosel, a njegova kćer Tatjana Novosel-Herceg, također ugledna profesorica logopedije i uspješna poduzetnica, vlasnica VaLMod centra za logopediju, ima ideju kako ga tehnički usavršiti i na koji način ga plasirati na tržište. U suradnji s tehničkim stručnjacima iz Metalske jezgre napravljen je prototip uređaja poboljšanih funkcionalnosti i dizajna, a poslovni stručnjaci su dali svoj doprinos u savjetovanju poduzetnice o optimalnom poslovnom modelu za njegovu komercijalizaciju.

Poduzeće Senko d.o.o. prijavilo je ideju koja obuhvaća ispitivanje prototipnog uređaja za loženje na kruto gorivo te postupak mjerenja emisija onečišćujućih tvari iz ispusta predmetnog uređaja. Važnost mjerenja onečišćujućih tvari je neupitna zbog prilagodbe proizvoda zahtjevima različitih normi, ali su mjerenja vrlo skupa. Poslovni mentori će prijavitelju pomoći u pronalasku financiranja projekta razvoja prijavljenog rješenja.

Prilagodljiva invalidska kolica, rješenje koje je osmislio g. Kristijan Švenda, zbog svojih bi inovativnih funkcionalnosti korisnicima invalidskih kolica i osobama koje o njima brinu značajno olakšala kretanje i rukovanje kolicima i podigla im kvalitetu života. S tehničkim je stručnjacima dogovorena suradnja na daljnjem razvoju proizvoda i izrađeni su tehnički crteži koji će činiti sastavni dio patentne prijave za zaštitu kolica patentom na razini Europske unije. Poslovni stručnjaci su izradili platno poslovnog modela koje će poslužiti kao predložak za izradu poslovnog plana usmjerenog na komercijalizaciju prilagodljivih invalidskih kolica.

Poduzeće Telemetris d.o.o. prijavilo je IoT uređaj za beskontaktnu detekciju vode u hidrantu koji se koristi za nadzor curenja vode iz hidranta uslijed zatajenja ventila hidranta i za detekciju otvaranja hidranta. Za postizanje optimalnog rada uređaja potrebno je riješiti nekoliko nedostataka i na tome je prijavitelj radio u sklopu aktivnosti strojarskog huba uz podršku tehničkih stručnjaka iz MJČ. Suradnja je rezultirala 3D modelom prirubnice usavršenih funkcionalnosti.

  1. Saša Vurušić predstavio je ideju za razvoj i proizvodnju inovativne kobotske stanice za zavarivanje. Kobot ili ko-robot je skraćenica iz kolaborativnog robota odnosno robota koji radi u fizičkoj interakciji s ljudima u zajedničkom radnom prostoru. Kobot bi se omogućio preciznije i lakše upravljanje robotskom rukom što će rezultirati kvalitetnijim rješenjem za postupke zavarivanja. Na razvoju ovog rješenja radili su stručnjaci Metalske jezgre te je konstruiran i izrađen prototip redizajniranog modela ručke kobotske stanice. Suradnja će se nastaviti i nakon završenog huba dok će u razvoju poslovanja i prikupljanju financijskih sredstava g. Vurušić imati podršku stručnjaka iz TICM-a.

Iako se radi o novom pristupu prvi strojarski hub je naišao na značajan interes ciljnih skupina, proveden je uspješno te su svi uključeni stekli nova znanja i/ili razvili svoju poduzetničku/tehnološku ideju korak bliže komercijalizaciji. Potaknuti uspješnom provedbom u planu je održavanje i drugog strojarskog huba vrlo sličnog koncepta uz nekoliko dodatnih poboljšanja.

Slika 6: Dio sudionika huba

Ukoliko smatrate da imate dobru ideju za inovativni proizvod i želite je razvijati uz podršku iskusnih tehničkih i poslovnih stručnjaka, redovito pratite mrežnu stranicu TICM-a i mrežnu stranicu Tehničke škole Čakovec i Metalske jezgre Čakovec jer će uskoro biti otvoren Javni poziv za sudjelovanje u drugom strojarskom hubu koji će se održati od tijekom rujna i listopada 2022. godine.