U Varaždinu predstavljen projekt Bioregio

U petak, 27. ožujka 2015. godine, u okviru 6. Sajma obnovljivih izvora energije CRO Eco Energy Expo u Gradskoj sportskoj dvorani „ARENA“ održala se Nacionalna radionica u okviru projekta BIOREGIO gdje se predstavio sam projekt te mogućnosti uključivanja u mrežu potpornih instituCAM00077cija.

Radionicu je organizirala Agencija za razvoj Varaždinske županije AZRA d.o.o. kao partner na projektu BIOREGIO koji se provodi u okviru Operativnog programa Slovenija-Hrvatska 2007.-2013.. Vodeći partner je Ekonomski institut Maribor, te uz AZRA-u d.o.o ostali projektni partneri su Međimurska energetska agencija d.o.o. (MENEA), TECHPO – Tehnološki center Posavja raziskovanje in informiranje d.o.o. te Energetska agencija za Podravje – EnergaP. Vrijednost projekta je 224.896,77 EUR, a iznos IPA sufinanciranja iznosi 186.075,91 EUR. Specifični cilj projekta očituje se u poboljšanju poslovne suradnje i trgovine između poduzeća, prije svega MSP-a iz područja projekta, koji su aktivni u sektoru razvoja tehnologija i proizvoda/usluga za proizvodnju i korištenje energije iz OIE i EE te poboljšanje suradnje između poduzeća i razvojnih institucija koje razvijaju tehnološka rješenja za OIE/EE.

Predstavljanje projekta teCAM00081 mogućnosti uključivanja u mrežu potpornih institucija predstavila je Petra Đukić iz AZRA-e dok je Maja Bratko iz Međimurske energetske agencije d.o.o. održala predavanje o potencijalima korištenja obnovljivih izvora energije.

Hrvatski i slovenski partneri u projektu BIOREGIO uspostavljaju prekograničnu mrežu potpornih institucija koje pružaju tehničku pomoć u području OIE i EE;  poduzećima, lokalnim zajednicama i drugim organizacijama (korisnici). Svrha prekogranične potporne mreže je pružiti korisnicima s obje strane granice ažurne, prilagođene i jedinstveno strukturirane besplatne informacije, upute i savjete (usluge) kroz dvojezičnu online platformu te im tako pomoći u ulasku na prekogranično tržište i stvaranju prekograničnih poslovnih veza.