U Varaždinu održana radionica u sklopu “Saveza Alpe Jadran”

U Varaždinu je 20. i 21. veljače održana dvodnevna radionica u sklopu Saveza Alpe-Jadran u organizaciji Varaždinske županije koja trenutno predsjeda ovom organizacijom. S obzirom da su od 2013. godine sve članice Saveza regije ujedno i članice Europske unije, nakon petogodišnjeg probnog razdoblja ukazala se potreba za transformacijom sustava i načina prijave i provedbe projekata te jasnijim fokusiranjem na određene ciljeve kako bi se postigla jača i vidljivija uspješnost rada Saveza.

U Županijskoj palači u Varaždinu završena je dvodnevna radionica  koja je okupila predstavnike svih regija članica – regionalne koordinatore i predstavnike tematskih koordinacijskih točaka regija članica Saveza Alpe Adria koji okuplja članice/regije iz Austrije, Mađarske, Slovenije i Hrvatske. Završetku radionice prisustvovao je i župan Varaždinske županije Radimir Čačić koji se svim sudionicima zahvalio na dolasku, te je izrazio zadovoljstvo iznesenim zaključcima koji se podudaraju s njegovom vizijom budućeg rada Saveza.

Na dvodnevnoj radionici je između ostaloga zaključeno sljedeće:

  • prvi ovogodišnji raspis natječaja za projekte financirane iz zajedničkog proračuna Saveza biti objavljen u ožujku ove godine, a biti će proveden na temelju postojećih procedura, dok će se paralelno pripremati nove procedure za jesenski raspis natječaja;
  • potaknuta je ideja o razvoju zajedničkog pilot projekta  koji će uključivati sve regije članice, a kojem će glave aktivnosti provesti Agencija za razvoj Varaždinske županije koja će biti i koordinator izrade zajedničke Strategije
  • najavljen sastanak Upravnog odbora Saveza Alpe-Adria u svibnju kada će biti predstavljeni rezultati rada nakon ove održane radionice.

Kao polazište za daljnji rad napravljena je i SWOT analiza kao priprema za izradu strategije područja Alpe-Adria, kojom će se kasnije definirati zajednički prioriteti i prijava projekata financiranih iz EU fondova.