U Varaždinu održana Konferencija o dobroj energiji – KODE 2018

U organizaciji Centra kompetencije za obnovljive izvore energije i Grada Varaždina  u palači Herzer u Varaždinu je u utorak održana prva stručna konferencija posvećena značaju obnovljivih izvora energije i energetskoj budućnosti pod nazivom ‘Konferencija o dobroj energiji – KODE 2018’. Konferencija je okupila predstavnike vlasti, lokalne samouprave i gospodarstva.

Konferenciji je prisustvovao i potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar koji je tom prigodom izjavio kako su za energetsku obnovu zgrada osigurana sredstva iz Europske unije u iznosu od  2,3 milijarde kuna. “To su projekti vrijednosti oko 5 milijardi kuna u sljedeće dvije do tri godine. Projekt ide izuzetno dobro i na zadnjem natječaju za javne zgrade imali smo 380 milijuna kuna, ali je bilo zahtjeva za 1,1 milijardu i mi smo osigurali ta dodatna sredstva. To puno znači i za našu građevinsku industriju, cijene su nešto veće, ali i naši radnici imaju veće plaće. Opet je građevina postala primamljiva, kvalitetna, a vidimo i po upisima u srednje škole da djeca opet biraju građevinu i da su sve kvote popunjene. Sjever Hrvatske je nekad bio izuzetno građevinski kraj, imali smo ogromne, velike, jake firme, kriza nam je smanjila taj broj firmi i radnika u građevini, ali sad je opet prostor za razvoj građevine” izjavio je Štromar.

Na konferenciji je predstavljen niz dobrih primjera na području energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije.

Projekti energetske obnove su projekti budućnosti i oni koji će doprinijeti ponovnom rastu građevinske industrije. Gotovo 300 milijuna kuna do sad je uloženo u projekte energetske obnove samo u Varaždinskoj županiji, a Ministarstvo graditeljstva osigurat će još EU sredstava kako bi se i iduće godine nastavilo s projektima energetske obnove javnih zgrada, ali i obiteljskih kuća.

Preuzeto sa službene stranice Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja.

  • Kontakt

    Adresa: Bana Josipa Jelačića 22, 40 000 Čakovec
    Tel: +385 (0)40 395 559
    E-mail: info@menea.hr

    Regionalni partneri

Izdvojeni projekti

Izdvojeni natječaji

Menea Josipa Bana Jelačića 22 +385 40 39 55 59 info@menea.hr OIB: 78619083316 PBZ: HR10 2340 0091 1160 3471 3