U sklopu projeta SEPlaM-CC održan drugi sastanak projektnih partnera

Međimurska energetska agencija d.o.o. u suradnji sa projektnim partnerom iz susjedne Mađarske, Zakladom za promociju poduzetništva županije Zala organizirale su u petak 5. veljače 2021. godine s početkom u 10:00 sati drugi sastanak projektnih partnera u sklopu projekta SEPlaM-CC. Zbog trenutne epidemiološke situacije uzrokovane pandemijom bolesti COVID-19, sastanak je održan u virtualnom obliku putem ZOOM platforme.

Međimurska energetska agencija d.o.o. sudjeluje kao vodeći partner u projektu te je sukladno tome tijekom sastanka prezentirala aktivnosti koje je potrebno implementirati u sklopu projekta nakon čega su se partneri usuglasili oko sljedećih koraka kao i odgovornosti tijekom njihovog izvršenja.

Projektni partneri su do sada izradili dvije analize regulativa te strateških i planskih dokumenata vezanih uz klimu i energiju zajedno sa energetskim i klimatskim planskim i upravljačkim oblicima u Hrvatskoj i Mađarskoj. Zaključci navedenih analiza ujedinit će se u jednoj zajedničkoj analizi postojećih praksi u održivom energetskom planiranju na prekograničnom području.

Od projektnih aktivnosti koje se očekuju u sljedećim mjesecima provedbe projekta projektni partneri će najprije razviti zajednički prekograničnu metodologiju za strateško planiranje nakon čega će temeljem javnog poziva odabrati dvije jedinice lokalne samouprave za koje će se u sklopu projekta izraditi Akcijski planovi održivog energetskog razvoja i klimatskih promjena. Osim toga organizirat će se prekogranične radionice za povećanje kapaciteta i razmjenu iskustva između zemalja projektnih partnera. Za potrebe razvoja zajedničke prekogranične metodologije, projektni partneri će organizirati i radionice umrežavanja s ciljem povezivanja ključnih dionika na području energetskog i klimatskog planiranja.

Sastanak je bio produktivan te su se projektni partneri usuglasili oko budućih projektnih aktivnosti.