U sklopu projekta TRANSGEO održan kick-off sastanak u Njemačkoj

Međimurska energetska agencija d.o.o. sudjelovala je 4. i 5. svibnja 2023. godine na kick-off sastanku projektnih partnera u sklopu projekta TRANSGEO – Revitalizacija napuštenih bušotina za eksploataciju geotermalne energije financiranog iz programa transnacionalne suradnje Središnja Europa 2021 – 2027. Početni sastanak održan je u Potsdamu, glavnom gradu njemačke savezne pokrajine Brandenburga u organizaciji vodećeg partnera na projektu Helmholtz – Zentrum Potsdam – njemački istraživački centar za geoznanosti.

Projekt TRANSGEO prijavljen je 23. veljače 2022. godine na 1. poziv na dostavu projektnih prijedloga Programa transnacionalne suradnje Središnja Europa 2021 – 2027. Projektna ideja pripremljena je u suradnji s još 10 projektnih partnera iz Njemačke, Austrije, Slovenije i Mađarske pri čemu uz Međimursku energetsku agenciju d.o.o. (MENEA) kao projektni partner iz Hrvatske sudjeluje i Rudarsko-geološko-naftni fakultet Sveučilišta u Zagrebu.

Implementacija projekta službeno je započela 1. svibnja ove godine i trajat će do 30. travnja 2026. godine. Glavni cilj ovog projekta je prenamjena postoječih naftnih i plinskih bušotina na području djelovanja projektnih partnera u iskoristive svrhe (za eksploataciju geotermalne energije i skladištenje topline) čime će se produžiti vijek trajanja postojeće infrastrukture te smanjiti emisije CO2. Ukupna vrijednost projekta iznosi 2.608.907,80EUR od čega je 80% vrijednosti projekta sufinancirano bespovratnim sredstvima iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

U sklopu početnog sastanka projektnih partnera, partneri su imali prilike raspravljati o početnim aktivnostima projekta i usuglasiti se oko zajedničkih odgovornosti u provedbi projektnih aktivnosti, ali i u ostvarenju zacrtanih ciljeva i rezultata u sklopu prijavnog obrasca. Međimurska energetska agencija d.o.o. je ujedno i voditelj jednog od radnih paketa u sklopu kojeg će nadzirati proces izrade transnacionalne strategije kao i akcijskog plana za poticanje prelaska s fosilnih goriva na geotermalnu energiju u regijama Središnje Europe.

Sve informacije o projektu, projektnim ciljevima i očekivanim rezultatima biti će dostupne putem službene stranice projekta dostupne na sljedećoj POVEZNICI.

Sadržaj ovog članka isključiva je odgovornost Međimurske energetske agencije d.o.o. i ni pod kojim uvjetima ne odražava stav Europske unije i/ili Upravljačkog tijela.