U sklopu projekta SEPlaM-CC organizirana posljednja prekogranična radionica

Zaklada za promociju poduzetništva Županije Zala organizirala je posljednju prekograničnu radionicu “Cooperation and exchange of knowledge for the purpose of common methodology on strategy planning and SECAP development” u sklopu projekta SEPlaM-CC – Raising capacity of cross-border public institutions in sustainable energy planning and management and climate change mitigation u utorak, 5. listopada 2021. godine s početkom u 9:00 sati u prostorima Kultornog centra grada Lentija.

Projekt SEPlaM-CC je usmjeren na povećanje kapaciteta javnih institucija na mađarsko-hrvatskom prekograničnom području kroz suradnju te razmjenu znanja, iskustva i najboljih praksi kod upravljanja održivim energetskim planiranjem i ublažavanja klimatskih promjena.

Prekogranična radionica bila je namijenjena energetskim stručnjacima, jedinicama lokalne i regionalne samouprave, institucijama koje se bave lokalnim i regionalnim planiranjem te široj javnosti, a sve s ciljem povećanja njihovog znanja na području učinkovitog energetskog planiranja i ublažavanja klimatskih promjena. Na radionici je sudjelovalo oko 30-tak sudionika koji su imali prilike slušati o temama vezanim uz energetsko i klimatsko planiranje kao i primjerima dobre prakse u provedbi energetskih projekata na lokalnoj razini.

Sudionicima se na početku radionice obratio gradonačelnik grada Lentija, gosp. László Horváth koji je pozdravio sve prisutne i naglasio kako je Lenti grad koji jako puno ulaže u energetsku učinkovitost i korištenje obnovljivih izvora energije te je istaknuo kako grad ima ogromni geotermalni potencijal. Nakon toga je ukratko predstavljen projekt SEPlaM-CC te su prezentirani projekti nastali kao rezultat energetskog i klimatskog planiranja na lokalnoj i regionalnoj razini u Hrvatskoj i Mađarskoj.

Budući da jedna od aktivnosti projekta uključuje izradu Akcijskih planova energetski i klimatski održivog razvitka za gradove Mursko Središće i Lenti, tijekom radionice energetski stručnjaci iz Međimurske energetske agencije d.o.o. te IMRO DDKK Kft. su ukratko prezentirali u kojoj fazi se trenutno nalazi izrada navedenih dokumenata za odabrane gradove.

Nakon tematskog dijela radionice i ručka koji je bio osiguran za sve sudionike organiziran je i posjet utisnoj bušotini u gradu Lentiju.