U sklopu projekta SEPlaM-CC održane završne konferencije u gradovima Čakovcu i Lentiju

Krajem ovog mjeseca službeno završava implementacija projekta Povećanje kapaciteta prekograničnih javnih institucija u u upravljanju održivim energetskim planiranjem i upravljanju klimatskim promjenama akronima SEPlaM-CC. Tom prigodom, projektni partneri Međimurska energetska agencija d.o.o. i Zaklada za promociju poduzetništva županije Zala organizirale su jučer, 16. veljače 2022. godine završne konferencije u gradovima Čakovcu i Lentiju.

Završna konferencija u Čakovcu

 

Organizacijom završnih konferencija projektni partneri su službeno završiti implementaciju navedenog projekta koji se provodi još od 1. srpnja 2022. godine. Naravno do kraja veljače 2022. godine provest će završne aktivnosti koje su projektni partneri obvezni implementirati sukladno raspoloživom budžetu projekta. Važno je napomenuti kako su kroz 20 mjeseci provedbe uspjeli implementirati sve aktivnosti i ostvariti zacrtane ciljeve kao što je to i prvotno bilo planirano.

Završna konferencija u Lentiju

 

Tijekom završnih konferencija prezentiran je projekt kao i implementirane aktivnosti i ostvareni rezultati s obje strane granice. Uz samu prezentaciju projekta, energetski stručnjaci prezentirali su i Akcijske planove održivog energetskog razvoja i klimatskih promjena (SECAP) za gradove Mursko Središće i Lenti koji su izrađeni u sklopu projekta.

SECAP je ključni dokument koji na bazi prikupljenih podataka o zatečenom stanju (potrošnji energije) identificira te daje jasne i precizne odrednice za provedbu projekata i mjera energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije te prilagodbe učincima klimatskih promjena na gradskoj razini, a koji će rezultirati smanjenjem emisije stakleničkih plinova za više od 55% do 2030. godine. On se fokusira na dugoročne utjecaje klimatskih promjena na područje lokalne zajednice, uzima u obzir energetsku učinkovitost te daje mjerljive ciljeve i rezultate vezane uz smanjenje potrošnje energije i emisija stakleničkih plinova. Implementacijom mjera u navedenom dokumentu stvorit će se održivo okruženje za građane, općenito će se poboljšati kvaliteta života te će se smanjiti emisije stakleničkih plinova na administrativnom području gradova Mursko Središće i Lenti.