U sklopu projekta RURES održan 5. sastanak REG-a

U suradnji sa Javnom ustanovom za razvoj Međimurske županije REDEA-om, Međimurska energetska agencija d.o.o. MENEA organizirala je 5. sastanak Regionalne energetske grupe (REG) u sklopu provedbe projekta RURES – Promicanje održive upotrebe obnovljivih izvora energije i energetske učinkovitosti u ruralnim područjima. Sastanak se održao u utorak, 25. rujna 2018 godine u prostorima Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje.

Pilot projekt koji će se implementirati u sklopu RURES projekta, pripadajuću projektno-tehničku dokumentaciju te Predinvesticijski izvještaj za pilot investiciju predstavila je Iva Vrankić, stručna suradnica za energetiku u MENEA-i. Također, u sklopu RURES projekta izrađen je i dokument Izvještaj o analiziranim primjerima najboljih praksi modela financiranja mjera energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije koji je na sastanku predstavila Maja Bratko, viša stručna suradnica u MENEA-i i menadžer projekta RURES.

Predstavnica Regionalne energetske agencije Sjever i članica REG-a, Petra Orehovački, iznijela je Izvještaj o izrađenim dokumentima po projektnoj aktivnosti “Analiza okvirnih uvjeta i općih aspekata dodane vrijednosti obnovljivih izvora energije” te predstavila poveznice i sinergiju između provođenja projekata RURES i COMPOSE. Projekt COMPOSE provodi Regionalna energetska agencija Sjever putem programa transnacionalne suradnje Interreg MED.

Osim hrvatskih partnera, MENEA-e i REDEA-e, u projektu RURES sudjeluju i partneri iz Njemačke, Poljske, Slovenije, Mađarske i Češke. Projekt je financiran putem transnacionalnog programa Interreg Središnja Europa, a kao pilot investicija u Upravnoj zgradi na području bivše vojarne u Čakovcu implementurati će se solarni kolektori za grijanje potrošne tople vode i potporu postojećem sustavu grijanja, sustav pametnog mjerenja potrošnje energenata i vode, zamjena rasvjetnih tijela sa visoko učinkovitom LED rasvjetom te opremanje kuhinja s visoko učinkovitim kuhinjskim aparatima (A+++).