U sklopu EN EFF projekta održana druga po redu radionica o energetskoj učinkovitosti i nZEB standardu gradnje

U utorak, 25. rujna 2018. godine u prostorima Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje održana je informativna radionica o energetskoj učinkovitosti i nZEB standardu gradnje u sklopu projekta EN-EFF –  New concept training for energy efficiency za potrebe obilježavanja European Cooperation Day.

Cilj navedenog projekta je doprinijeti usvajanju novih znanja na području gradnje i arhitekture sukladno načelima izgradnje zgrada gotovo nulte energije – nZEB (Direktiva 2010/31/EU Europskog parlamenta i Vijeća od 19. svibnja 2010. o energetskoj učinkovitosti zgrada – preinaka). Navedena direktiva predstavlja polazište za definiranje zgrada gotovo nulte energije te su prema toj direktivi zgrade od ključne važnosti za  provedbu politike energetske učinkovitosti EU-a jer na njih otpada gotovo 40% ukupne potrošnje energije.

Koncept zgrade gotovo nulte energije više nije koncept daleke budućnosti, već realno rješenje za doprinos arhitekture smanjenju CO2 emisija, potrošnje energije i ukupnih troškova tijekom životnog vijeka zgrade. Projektiranje i gradnja novih, kao i energetska obnova postojećih zgrada na gotovo nula energetski standard zakonska je obveza od 31.12.2018. za javni sektor, a od 31.12.2020. godine za sve novogradnje i rekonstrukcije.

Radionica je bila namijenjena učenicima i profesorima suradničkih srednjih škola iz Koprivnice, Varaždina i Čakovca.

Stručni dio predavanja održali su zaposlenici Međimurske energetske agencije d.o.o., a glavne teme bile su zakonodavni okviri važni za područje energetske učinkovitosti i nZEB-a te primjeri dobre i loše prakse u izvedbi nZEB-a pri čemu je kao primjer dobre prakse prikazan Studentski dom Varaždin.