U Prelogu održana radionica „Uključite se u kreiranje energetske politike Grada Preloga!“

U srijedu, 17. veljače 2021. godine u Poduzetničkom centru Prelog održana je radionica po projektu ENES-CE, „Uključite se u kreiranje energetske politike Grada Preloga!“. Radionicu su zajednički organizirali hrvatski partneri na projektu Međimurska energetska agencija d.o.o. (MENEA) i Grad Prelog u  suradnji sa Zelenom energetskom zadrugom i Križevačkim laboratorijom inovacija za klimu (KLIK).

Cilj same radionice bio je upoznati građane s mogućnostima aktivnog uključivanja u procese planiranja i unapređenja energetskog razvoja zajednice u Prelogu. Tako su stručnjakinje iz Zelene energetske zadruge okupljenim sudionicima predstavile dvije vrlo interesantne i relevantne teme. Gđa. Erica Svetec govorila je o Europskom Zelenom Planu, dokumentu koji je Europska komisija razvila kako bi potaknula energetsku tranziciju i olakšala prijelaz na gotovo nultu emisiju stakleničkih plinova svim zemljama i regijama u Europskoj Uniji.

O novom smjeru u razvoju energetske politike Grada Preloga te kako u taj proces uključiti građane, govorila je gđa. Maja Katić. Gđa. Katić je napomenula kako lokalne energetske zajednice imaju veliko potencijal da budu pokretači energetske tranzicije u svojoj okolini. Također, kod planiranja lokalnih energetskih projekata bitno je sagledati dostupne resurse, poslovne modele, ali i demografiju potencijalno uključenih građana. Na kraju su prikazani neki od inovativnih modela financiranja građanskih energetskih projekata te nabrojani primjeri dobre prakse iz Hrvatske i šire.

Jedan od takvih primjera dobre prakse iz Hrvatske predstavila je gđa. Sanela Mikulčić iz Križevačkog laboratorija inovacija za klimu (KLIK). Kroz svoju prezentaciju okupljenima je predstavila energetsku sliku Grada Križevci kao i gradske projekte i planove vezane za energetiku. Gđa. Mikulčić provela je prisutne kroz proces osnivanja KLIK-a te opisala koje su njihovi glavni ciljevi i koje aktivnosti provode kako bi ih postigli.

Iz Grada Preloga kao domaćina događaja, g. Miroslav Hržić svima je predstavio sam projekt ENES-CE, dok je g. Niki Radiković iz MENEA-e prikazao potencijalne energetske projekte koji su identificirani u SECAP-u u suradnji s građanima Preloga.

Nakon predstavljanja tema, među okupljenim dionicima povela se rasprava vezana uz mogućnosti osnivanja građanske energetske grupe u Prelogu, mogućnosti financiranja relevantnih projekata iz sektora energetike te poboljšanju komunikacije između gradske uprave i šire javnosti u Prelogu.

Glavni cilj projekta ENES-CE – Povećanje kapaciteta javnih institucija u planiranju i provođenju lokalnih energetskih strategija i planova u suradnji sa građanima, je aktivno uključivanje građana u procese planiranja te izrade planskih i strateških dokumenata koji se odnose na sektor energetike. Na taj će se način doprinijeti održivom regionalnom razvoju i to putem osnivanja građanskih energetskih grupa koje će jedinicama lokalne samouprave pružati pomoć i potporu (bottom-up princip) kod planiranja i kasnije implementacije energetskih strategija i planova.